Hlavní obsah

Jihomoravský kraj postaví tři výjezdová stanoviště záchranářů za 206 milionů

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj chce vybudovat tři nové základny záchranářů, a to v Mikulově, Bučovicích a Slavkově u Brna. Celková částka za všechny tři bude přes 206 milionů korun. Stavba by se měla uskutečnit v roce 2023.

Článek

Radní rozhodli o zadávacích řízeních na příslušné veřejné zakázky. „Pokračujeme tak v modernizaci základen, aby pracovníci záchranné služby měli odpovídající pracovní podmínky a byli připraveni zasáhnout, když to bude potřeba,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). V minulosti už některá stanoviště vznikla, například v obci Šumné na Znojemsku.

Ve všech třech městech jsou v plánu nové stavby. V Mikulově bude cena 80,6 milionu korun, v Bučovicích 81 milionů a ve Slavkově 44,7 milionu korun. Podle radního pro investice Vladimíra Šmerdy (ODS) bude v Mikulově základna v bezprostřední blízkosti výjezdového místa hasičů. Obdobné to bude i na zbylých dvou místech.

„V Bučovicích bude sídlo záchranky v bývalém hospodářském areálu, což je výhodné s ohledem na blízkost výjezdu na silnici I/50 i z hlediska sousedství stanice hasičů. Stejně tak je blízkost sídla hasičů a možná koordinace obou složek integrovaného záchranného systému rozhodující i pro umístění nové základny ve Slavkově u Brna, kde ji postavíme v jejich nově vzniklém areálu v intravilánu města,“ řekl Šmerda.

Kraj je bude výstavbu trojice nových výjezdových stanovišť financovat z prostředků, které má k dispozici z úvěru od Evropské investiční banky, a ze svého rozpočtu. Kraj si na investice vzal v několika částech úvěr 700 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované