Hlavní obsah

Jihomoravský kraj se víc otevře lidem, chystá rekonstrukci a má nový web

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Z jihomoravského krajského úřadu zmizely vstupní turnikety a začal fungovat nový web. Vedení kraje dnes představilo pět kroků k větší otevřenosti úřadu směrem k lidem.

Článek

V plánu je rekonstrukce vestibulu, kde vznikne nová kavárna. Úřad plánuje zveřejňovat i zápisy z rady a zastupitelstva, zapojit veřejnost do strategických projektů a poskytovat k využití data například ze sociálních služeb, dopravy nebo školství.

Vedení představilo pět kroků k symbolickému dnešnímu datu. „Chceme, aby se tady člověk cítil vítaný. A nevadí nám, když nám lidé trochu uvidí pod prsty,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle něj zmizely turnikety a za miliony korun je letos v plánu rekonstrukce celého vstupního vestibulu. Příchozí by tam měli najít služby jako například Czech Point, podatelnu nebo pokladnu. „Nebude potřeba procházet přes informace a zaznamenávat se. V nadzemním podlaží vznikne malá kavárna, aby lidé měli prostor pro neformální setkávání a nebyli jen zavření v kancelářích,“ uvedl Grolich.

Zveřejněné budou všechny zápisy ze zastupitelstev a jednání rady kraje, výjimkou budou materiály majetkových věcí, které spadají pod ochranu osobních údajů, ale také výběrová řízení, která jsou zveřejňovaná na portálech.

Podle náměstka Lukáše Dubce (Piráti) se připravuje i větší zapojení starostů a veřejnosti do přípravy strategických projektů. „Nechceme se vydat cestou klasického participativního rozpočtu jako obce, ale chceme rozvíjet zapojování veřejnosti do příprav koncepčních věcí,“ řekl Dubec. Například v oblasti životního prostředí už se kraj obrátil na obce s tím, aby vytipovaly místa pro malé vodní plochy.

Kraj také spustil nový web. „Starý už byl přeplácaný a měl strohý design, bylo to neúnosné,“ poznamenal radní Jiří Hlavenka (Piráti). Podle něj bude nějakou dobu platit i stará adresa. Kraj chce také sdílet otevřená data například z oblasti sociálních služeb, dopravy nebo školství. „U sociálních služeb dáme seznam všech 450 poskytovatelů, u škol například úspěšnost,“ dodal Hlavenka.

Jihomoravský kraj vede koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS a Starostové pro jižní Moravu. V opozici je ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu, které sdružuje například TOP 09 a Zelené.

Reklama

Doporučované