Hlavní obsah

Jihomoravský kraj získá 67,5 milionu z provozu hal na letišti

Foto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj získá 67,5 milionu korun z provozu hal na jeho pozemcích na letišti. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí kraje Michal Cagala.

Článek

Radní schválili smlouvu o zřízení věcných břemen se společností Letiště Brno, která si letiště od kraje jako vlastníka pronajímá. Jedná se ještě o penězích za další tři haly.

Smlouva se týká hal logistického centra společnosti Letiště Brno. Kraj dostane 35,2 milionu za halu A a 32,2 milionu za halu B. „Jihomoravský kraj tak poprvé po letech získá kromě samotného nájmu také peníze z komerčních aktivit, které jsou na jeho pozemcích pod brněnským letištěm realizovány,“ uvedl radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS).

Podle něj kraj hodlá za 22,3 milionu vykoupit některé pozemky pod svým letištěm, které nejsou v jeho majetku. „Tento záměr doporučili krajští radní schválit zastupitelstvu. Pozemky o celkové ploše asi 16 000 metrů čtverečních jsou pod přistávací a pojezdovou dráhou s přilehlými plochami v oploceném areálu mezinárodního veřejného letiště Brno-Tuřany. Kupní cena byla stanovena na základě znaleckého posudku,“ uvedl Cagala.

Pozemky letiště od počátku používalo jako svoji součást, přitom ale nejsou ve vlastnictví kraje. „My teď po dlouhých letech tento stav napravujeme, aby došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a letištní infrastruktury, která se na nich nachází,“ dodal Šmerda.

Podle mluvčího Letiště Brno Jakuba Splavce se zdárně uzavřela další kapitola, která zbytečně házela negativní stín na veřejnou debatu o fungujícím vztahu mezi letištěm a krajem. „I nadále je samozřejmě platná smlouva na pronájem a provozování letiště z roku 2002. Zároveň jsme však rádi, že jsme dneškem snad již naplno vyhověli v minulosti vznesenému požadavku vedení kraje, aby se upravil právní rámec a přidala se tzv. služebnost,“ uvedl Splavec. Podle něj letiště přidá do rozpočtu kraje odhadem více než 100 milionů korun za celou dobu pronájmu. Oproti kraji je odhadovaná částka vyšší kvůli tomu, že letiště už do odhadu zahrnulo i tři budovy, o kterých se teprve jedná. „Přestože to není pro nás v současné krizi letecké dopravy malá částka, bereme ji jako investici do budoucího vztahu a především do budoucího rozvoje multimodálního komplexu,“ dodal Splavec.

Vlastníkem letiště je kraj. Na počátku tisíciletí ho pronajal na 50 let soukromé firmě Letiště Brno. Před několika lety firma změnila majitele a stala se součástí investiční skupiny Accolade. Brněnské letiště předloni odbavilo přes 540.000 cestujících, loni to ale bylo s ohledem na pandemii koronaviru pouze přes 86.000 cestujících.

Reklama

Doporučované