Hlavní obsah

Jilemnická nemocnice má jako ostatní páteřní v kraji magnetickou rezonanci

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Jilemnická nemocnice zahájila provoz magnetické rezonance. Byla poslední ze čtyř páteřních nemocnic v Libereckém kraji, která ji dosud neměla.

Článek

Za přístroj zaplatila přes 26 milionů a úprava prostor si vyžádala skoro deset milionů. Při dnešním slavnostním zahájení provozu o tom informoval Jiří Kalenský, předseda představenstva společnosti MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech.

„Po více jnežšestiletém úsilí se podařilo naplnit další sen jilemnických lékařů,“ uvedl Kalenský. K pořízení tohoto přístroje se podle něj rozhodli kvůli stále rostoucím požadavkům a rozšiřujícímu se spektru povinných vyšetření. Pacienty musela dosud nemocnice za vyšetřením na magnetické rezonanci posílat do jiných nemocnic v okolí - do Liberce, Jablonce, Mladé Boleslavi či Pardubic.

Podle primářky radiodiagnostického oddělení Ivany Maškové to nebylo pro pacienty nic příjemného. „Jednak museli dlouho čekat a pak je čekala taková ne příliš příjemná cesta tady po těch našich horských silničkách,“ řekla novinářům. Pracoviště v Jilemnici bude zatím v jednosměnném provozu a denně by v Jilemnici měli radiologové vyšetřit kolem deseti pacientů. „Určitě se bude dělat neurodiagnostika, máme tady lůžkové neurologické oddělení, či-li myslím, že aspoň z počátku bude nejčastější vyšetření mozku a páteře,“ uvedla primářka.

V rámci slavnostního zprovoznění magnetické rezonance dnes hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) podepsal smlouvu o vstupu kraje do MMN, kterou dosud vlastnila jen města Jilemnice a Semily. Kraj za 16,75 procenta akcií zaplatí 187,5 milionu Kč ve splátkách rozložených do osmi let. MMN peníze získané od kraje umožní investovat do rozvoje, připravuje projekty zhruba za 600 milionů korun. V Jilemnici by měla být soustředěna akutní péče, areál v Semilech, který rovněž čeká modernizace, bude sloužit pro následnou a rehabilitační péči.

Reklama

Doporučované