Hlavní obsah

Jinak než v Česku. Poláci uzavřou školy s 6 miliony žáků až v pondělí

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Polsko zpřísňuje preventivní opatření proti šíření nákazy.

Reklama

Ve středečním Středoevropském deníku nabízíme nejprve krátký přehled dění spojeného se šířením viru COVID-19, který už ovlivňuje každodenní život v srdci Evropy. Věnujeme se ale i dalším důležitým zprávám, například rošádě v Polské televizi, která dopadla politickým ponížením prezidenta Andrzeje Dudy.

Článek

COVID-19 ve střední Evropě, data ke středeční 13. hodině:

  • Německo - 1 296 případů, 3 úmrtí
  • Rakousko - 206 případů
  • Polsko - 25 případů
  • Maďarsko - 13 případů
  • Slovensko - 7 případů

K šíření nemoci se ve středu dopoledne poprvé na velké tiskové konferenci vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Žádná tvrdá opatření proti šíření nemoci ale šéfka spolkové vlády neoznámila. Němce vyzvala, aby se během nadcházející epidemie chovali solidárně s ohroženými skupinami obyvatel. Merkelová zopakovala informaci expertů, že by se dlouhodobě mohlo novým typem koronaviru nakazit 60–70 procent Němců. „Je o to důležitější, aby se další šíření co nejvíc pozdrželo,“ řekla spolková kancléřka.

Virus se už mezitím rozšířil do všech německých spolkových zemí. Potvrzena jsou dvě úmrtí, o třetím v Severním Porýní-Vestfálsku informoval dopoledne server rp-online.de.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová na středeční tiskové konferenci.

Polská vláda ve středu dopoledne rozhodla o uzavření všech školek, škol a univerzit. Nařízení platí od příštího pondělí na dobu 14 dní a týká se 4,58 milionu žáků a studentů ve 24 000 školách a 1,41 milionu dětí ve 22 000 školkách. Čtvrtek a pátek mají rodiče a zaměstnavatelé na to, aby se opatřením přizpůsobili. Zavřou se také divadla, kina, muzea a další kulturní instituce. Varšava také rozšířila zdravotní kontroly na hranicích a plánuje speciální zákon na zmírnění ekonomických dopadů koronaviru.

Přesuny v rozpočtu kvůli viru avizovala už i maďarská vláda. Školy zatím uzavírat neplánuje, odvolány jsou ale oslavy 15. března, kdy si Maďaři připomínají povstání z roku 1848. Je pravděpodobné, že Orbánův kabinet ve středu rozhodne o přísnějších opatřeních. Premiér dává vir do souvislosti s nelegální migrací. Pravděpodobné je i vyhlášení stavu ohrožení, které doporučil krizový štáb.

Na Slovensku jsou zrušeny hromadné akce včetně mší. Školy a univerzity samy postupně ruší výuku. Internáty v Bratislavě jsou téměř prázdné. Do úterního večera se otestovalo 583 lidí.

Rakouská vláda ve středu uzavřela nejméně do konce března spolková muzea, zrušena je také výuka na vysokých školách a jedná se i o uzavření školek a škol. Případů onemocnění přibylo zejména v Tyrolsku. Ubylo naopak případů klasické sezónní chřipky.

Podrobnosti o šíření koronaviru najdete v další části dnešního Středoevropského deníku.

Kaczyński ponížil Dudu. Blamáž za 12 miliard

Velkou blamáž má za sebou polský prezident Andrzej Duda. Minulý týden váhal s podpisem zákona, kterým vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) posílá oficiálně veřejnoprávní (sic!) Polské televizi (TVP) a Polskému rozhlasu v přepočtu bezmála 12 miliard korun navíc ze státního rozpočtu. Prezident nakonec zákon podepsal, řekl ale, že za to, že nepoužije své silné veto, „má několik podmínek“. Jednou z nich bylo odvolání ředitele TVP Jacka Kurského.

Foto: Profimedia.cz

Exředitel TVP Jacek Kurski.

Kurski je bývalý politik PiS a spolehlivý stranický kádr, který po volbách v roce 2015 spustil v televizi rozsáhlé personální čistky a zpravodajství změnil prakticky v kanál provládní propagandy, která velebí vládu a očerňuje domácí opozici a evropské instituce.

Předseda mediální rady, ve které má PiS jasnou převahu, nakonec po schůzce s prezidentem oznámil, že členové odvolali Kurského korespondenčně. Duda tak zdánlivě uspěl.

Proč ale strana PiS obětovala kvůli prezidentovi člověka, který má zastání u předsedy Jarosława Kaczyńského? Kurski s ním dokonce ve stranické centrále oslavoval vítězství v loňských parlamentních volbách.

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda.

Ředitel padl nejspíš kvůli osobním animozitám ve vztahu s prezidentským palácem. Dudovi a jeho okolí se podle polských médií zdá propaganda TVP příliš přímá, navíc prý prezidenta dlouhodobě marginalizuje a údajně zesměšňuje první dámu.

To Kurski odmítá, jediná TVP prý přenáší Dudovy návštěvy v přímém přenosu. V pátek ale dal „funkci k dispozici prezidentovi“, který ovšem o obsazení vedení médií vůbec nemá pravomoc rozhodovat.

Jak to celé dopadlo? TVP má svých 12 miliard, Kurski už ředitelem není, ale – a to je ona zmíněná Dudova blamáž – ve vedení zůstává jako poradce. V úterý také vyšlo najevo, že se dočasným šéfem televize stal Kurského přítel Maciej Łopiński – bývalý kancléř někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského. TVP teď ve zpravodajství vysílá o Kurském oslavné ódy.

Schválené miliardy pro média ale pro prezidenta v kampani znamenají problém. Opozice totiž už v parlamentu navrhla, aby se peníze místo na vládní televizi poslaly na léčbu onkologických onemocnění. Odpovědí byl – teď už pověstný – prostředníček jedné z poslankyň PiS. Duda proto o víkendu navrhl vytvoření nového fondu, do kterého by mělo jít z rozpočtu na zdravotnictví kolem 16 miliard.

Bouře na Slovensku

Slovenská policie ve středu brzy ráno zahájila přísně utajovanou akci „Bouře“, při které zatkla 13 soudců a dalších 5 lidí známých z prolomené šifrované komunikace Mariana Kočnera. Ten je odsouzený za padělání směnek televize Markíza a čelí obžalobě z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

Foto: Profimedia.cz

Policejní eskorta zadržených v rámci akce Bouře.

Mezi zatčenými je podle Denníku N bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, soudkyně Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková a Andrea Haitová. Náměstkyně a soudkyně měly případ směnek ovlivňovat.

Adresát: Babiš (i Budapešť)

Maďarský deník Népszava se věnuje odložení hlasování o rezoluci Evropského parlamentu kritizující možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Deník píše, že ačkoli je usnesení adresováno Praze, lze v něm najít i body týkající se dalších zemí ve střední a východní Evropě, včetně Maďarska.

Maďarsko na čísle 13

V Maďarsku je zatím 13 potvrzených případů koronaviru. Všichni infikovaní jsou hospitalizováni v nemocnici sv. Vladislava v Budapešti. Počet lidí v karanténě ve středu ráno klesl na 53. Celkem se podle údajů z úterý otestovalo 531 lidí.

Lehkou paniku vzbudilo podezření na nemoc pracovníka sportovního kanálu státní televize MTVA. V budově, kde pracuje na 2 200 lidí, pak platila zpřísněná opatření a dezinfikovaly se chodby. Nákaza se nakonec nepotvrdila.

Premiér Viktor Orbán prohlásil, že šíření viru souvisí s nelegální migrací. Mnoho lidí se podle něj chce dostat do Evropy z Íránu, který je jedním z center infekce. Maďarsko proto posílilo ochranu hranic.

Polsko: nakažený generál, uzavření škol, více mší

Koronavirus v Polsku ovlivňuje i kampaň před květnovými prezidentskými volbami. Téměř všichni kandidáti tři měsíce před volbami oznámili, že kvůli riziku šíření nákazy koronavirem ruší setkání s větším počtem příznivců. Obhajující prezident Andrzej Duda má ale výhodu, jako hlava státu může vystupovat ve veřejnoprávních médiích kdykoli, kdy o to požádá. V úterý večer po hlavních zprávách ve zvláštním vystoupení oznámil, že je situace závažná. „Koronavirus není jen věcí vlády. Je to záležitost nás všech, každého Poláka,“ řekl prezident.

V Polsku byla v úterý večer nákaza virem COVID-19 potvrzena u 22 lidí, ve středu odpoledne to bylo 25 lidí. Jedním z nich je i armádní velitel, generál Jarosław Mika, který se nakazil na konferenci v Německu, která se týkala mezinárodních manévrů Defender Europe 2020.

Foto: Profimedia.cz

Generál Jarosław Mika.

Dalších 220 lidí bylo v úterý hospitalizováno v nemocnici, 1 055 je v domácí karanténě a na 9 366 dohlížejí epidemiologové. Ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski, kterého média označují za vycházející hvězdu, řekl, že dodržování karantény bude kontrolovat policie. Za porušení opatření hrozí pokuta v přepočtu až 30 000 korun. „Policisté nejdříve zavolají, až poté budou kontrolovat. Nebude docházet k bezprostřednímu kontaktu osoby v karanténě s příslušníky sboru,“ popsal policejní velitel Jarosław Szymczyk.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski a velitel policie Jarosław Szymczyk.

Vláda v úterý zrušila masové akce, ty venkovní s účastí nad 1 000 lidí, ty ve vnitřních prostorách s účastí na 500. Zdravotní kontroly se po hranicích s Německem a Českem zavedly také na přechodech s Litvou, Běloruskem a Ukrajinou. Během středy kabinet rozhodl o uzavření všech školských zařízení a zavírají se také kulturní instituce. Některá města a univerzity odvolaly výuku už v úterý.

Co s kostely?

V zemi se také živě debatuje o opatření vlivné katolické církve. Hierarchové v úterý oznámili, že se kvůli zákazu organizace hromadných setkání navýší počet nedělních mší tak, aby se návštěvnost rozprostřela. Do kostela chodí v zemi v neděli 38 procent věřících, za které se oficiálně deklaruje přes 90 procent obyvatel země.

Katolický web Polonia Christiana přitom píše: „Ukazuje se, že polští hierarchové se rozhodli postavit politické korektnosti doby koronaviru a připomněli, že modlitby mohou ovlivnit osud světa a individuálních lidí! Proto mše v Polsku nejenže nebudou zakázány, ale bude jich dokonce víc než teď!“

Speciální zákon proti ekonomickým dopadům viru

Kvůli předpokládaným negativním vlivům koronaviru na ekonomiku už připravuje polská vláda speciální zákon. Představit ho má na konci týdne. Podle ministryně rozvoje Jadwigy Emilewiczové bude obsahovat úlevy pro podnikatele, včetně odložení platby daní a odvodů, nebo dokonce zrušení platby sociálního pojištění a některých daní. Ve hře je posunutí termínů na červenec i zavedení rychlých půjček pro podniky. Ministryně odhaduje, že polský hospodářský růst letos zpomalí na 0,5 až 1,3 procenta.

Reklama

Doporučované