Hlavní obsah

Jindřich Forejt průvodcuje na Konopišti a vzkazuje: „Určitě nebudu mlčet"

Podívejte se na video: Jindřich Forejt jako průvodce na Konopišti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu hovořili s bývalým šéfem hradního protokolu, který funkci opustil po skandálu s kompromitujícím videem.

Článek

U cesty ke služebnímu vchodu do státního zámku Konopiště v neděli ve 13.15 zastavuje tmavá Škoda Octavia a vystupuje z ní zavalitá postava. Jindřich Forejt. Muž, celému národu známý jako jeden z nejbližších lidí prezidenta Miloše Zemana, muž, který díky své funkci přišel do styku se světovými státníky.

Právě přijel na domluvené setkání se svými bývalými kolegy a známými z prezidentské kanceláře.

„Čeká mě tu prohlídka pro mé kolegy a přátele, přijďte v jiném termínu,“ odmítá ve zdvořilosti žádost, zda bychom se mohli k prohlídce – v tomto zimním čase na zámku naprosto nezvyklé – přidat.

Foto: Jiří Kubík

Turistická sezóna začíná až 1. dubna, pro Jindřicha Forejta udělali v neděli na Konopišti výjimku.

Jindřich Forejt se jako milovník historie a znalec etikety už druhým rokem věnuje provádění návštěvníků po historických prostorách konopišťského zámku. A jak jsme zjistili, spolupráce se zámkem teď bude nejspíš ještě intenzivnější.

„Vydírali mě," napsal manželům Klausovým

Forejt nepůsobí dojmem zlomeného člověka, který musel po velkém skandálu odejít. Naopak: Je v dobré náladě, ze zámku se po chvíli dokonce vrátí do auta, aby vyzvedl tašku nejspíš s připravenými upomínkovými předměty.

Forejtovi se stalo osudným, že si k sobě do bytu zval pánské návštěvy a při jednom z těchto setkání nejspíš vzniklo i video, které následně začalo kolovat v kuloárech s vysvětlením, že na něm Forejt mimo jiné šňupe bílý prášek. Forejt nakonec 6. prosince „ze zdravotních a osobních důvodů“ rezignoval na post šéfa hradního protokolu.

Od té doby se k případu vyjádřil jen jedinkrát, a to v dopise manželům Klausovým, jimž sloužil na Hradě před dnešním prezidentem. V dopise uvedl, že se stal obětí vyděračů, kteří po něm chtěli peníze, jinak proti němu spustí likvidační kampaň.

„Nemám zájem být součástí prezidentské kampaně"

Na cestě od zaparkovaného vozu k bráně zámku byla chvíle položit Forejtovi pár otázek. Zde je záznam toho, jak pokus o rozhovor proběhl:

Zatím jste se k případu vyjádřil pouze v dopise manželům Klausovým. Mohl byste už říct víc?

Nemám zájem být součástí prezidentské kampaně nebo antikampaně, opravdu ne.

Nechcete se vyjádřit ani k vydírání, jak jste o něm psal?

Já se k tomu vyjádřím, ale cestou, kterou si zvolím já, a v době, kterou si také zvolím já.

Řeknete nám, co teď děláte? Nastoupíte do Institutu Václava Klause?

Ani jedno. Až bude správný čas, tak se určitě vyjádřím. Určitě nebudu mlčet.

Foto: Jiří Kubík

Jindřich Forejt prochází kolem reportérů Seznamu a od brány zámku řekne: „Určitě nebudu mlčet."

Velké plány na zámku Konopiště

V tuto chvíli už za Forejtem zapadla kovová brána zámku. Za další tři čtvrtě hodiny má začít prohlídka, kam bývalý protokolář sezval – podle informací Seznamu – některé z řad zaměstnanců prezidentské kanceláře.

Mezi deseti lidmi, kteří se shromáždili na vstupní terase zámku, nakonec není ani jeden z významných představitelů Hradu, přišli nejspíš jen řadoví úředníci. Forejt si s každým z nich podal při vstupu do zámku ruku, některé ženy i muže políbil na obě tváře, od některých převzal dárky. Prohlídka mohla začít.

Kolemjdoucí kastelánka Jana Sedláčková nám mezitím prozradila, že nejde jen o obyčejnou Forejtovu prohlídku – nedělní odpolední setkání na zámku bylo zčásti i pracovní. Domlouvala se zde spolupráce na letošní turistickou sezonu.

„O prohlídky pana Forejta je mezi lidmi velký zájem, dokáže vyprávět s velkým zaujetím, že lidi ani nedutají,“ říká kastelánka a je vidět, že má s Forejtem na letošní rok velké plány. Ty dokonce přesahují i do spolupráce s Pražským hradem (kvůli zapůjčení některých věcí z inventáře zejména v souvislosti s letošním 300. výročím narození Marie Terezie) nebo chlapeckým pěveckým sborem Boni Pueri.

Foto: Jiří Kubík

Jindřich Forejt vítá kolegy a známé na Konopišti.

Do detailů dohody, kterou se chystá právě v těchto dnech uzavřít s Jindřichem Forejtem, se ale příliš pouštět nechtěla. Mimo jiné i proto, že neví, jak to všechno nakonec skončí. „Nevíme ani, jak to bude s tou jeho kauzou,“ říká mnohoznačně.

Reklama

Související témata:

Doporučované