Hlavní obsah

Jindřich Šídlo: Babiš pomáhá Smartwings. A dobře dělá

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

„Vláda Andreje Babiše přijala usnesení, že plně podporuje postup Andreje Babiše.“

Reklama

Článek

Jako obvykle nechtěl, jenže nakonec zase musel.

Jak zjistila televize CNN Prima News, předseda vlády, předseda hnutí ANO a předseda představenstva akciové společnosti Česká republika Andrej Babiš lobboval u americké společnosti Boeing za česko-čínskou leteckou společnost Smartwings, známou též pod jejím komerčním označením „Peklo v oblacích“.

Učinil tak v lednu oficiálním dopisem na hlavičkovém papíru Úřadu vlády, čímž se plně potvrdila Babišova slova, že za Smartwings, jejichž spolumajitelem je jeho dávný přítel Jiří Šimáně, nikdy nelobboval, respektive lobboval, ale jako obvykle nechtěl, jenže nakonec zase musel.

Předseda vlády byl k tomuto postupu přinucen skutečností, že při vyjednávání s Boeingem nebylo možné využít běžně užívaných postupů: zakleknutí, zajištění, vyhrožování, ponižování a nepřátelské převzetí.

„Věřte mi, že se nejedná opravdu o nic výjimečného,“ odpověděl Babiš na otázku, jestli považuje takovou kamarádskou výpomoc za běžnou aktivitu předsedy vlády. „Je to součást ekonomické diplomacie a myslím si, že i můj důležitý úkol v pozici premiéra,“ dodal.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Nelze s tím než souhlasit. Stejnou součinnost poskytl již Andrej Babiš společnostem Penam, Olma, Deza, Lovochemie, Kostelecké uzeniny, Kmotr, Mafra, Masokombinát Klatovy, Precheza, Preol, Synthesia a dalším desítkám firem z holdingu Agrofert, s nímž nemá nic společného, protože jej vložil do svěřenských fondů a Monika Babišová mu teď odmítá sdělit, jak se jim daří.

Vláda Andreje Babiše přijala usnesení, že plně podporuje postup Andreje Babiše a jakékoliv otázky na toto téma označila za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky a společnosti Smartwings. Jan Hamáček poté obvinil společnost Boeing, že je odpovědná za veškeré problémy společnosti Smartwings, zejména pak za tradiční ztráty zavazadel, protože se uvnitř boeingů blbě hledají.

Sám předseda vlády o usnesení nehlasoval, aby se vyhnul nařčení ze střetu zájmů, a dobu projednávání tohoto bodu strávil na obědě s Jiřím Šimáněm.

Tím česká vláda považuje celou záležitost za uzavřenou a vyzývá obyvatele, aby při cestách na dovolenou využívali služeb leteckého dopravce Smartwings a byli rádi, že to ještě nespadlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované