Hlavní obsah

Jindřich Šídlo: Na jednu ministryni jste si od března nevzpomněli

Foto: vlada.cz

Jako nejmladší člen vlády je nucen chodit na tiskové konference, během kterých zjišťuje, co vlastně vláda, na jejímž zasedání právě sedm hodin seděl, rozhodla.

Reklama

Některé kroky Babišovy vlády se mohou zdát lehce zmatené. Jsou ale výsledkem promyšlené taktiky.

Článek

Jak stojí v ústavě, vláda rozhoduje ve sboru.

Vláda Andreje Babiše rozhoduje ve sboru, po konzultaci s epidemiology, dalšími epidemiology, kteří si myslí něco jiného než první epidemiologové, kutily, majiteli hobbymarketů, majiteli psů, rodiči, kteří touží poslat své děti do školy, rodiči, kteří nehodlají v žádném případě poslat své děti do školy, fanoušky facebookové stránky Andreje Babiše a s vědmou (neplést s Alenou Schillerovou).

Základem pro takové rozhodování je pravidelné nedělní video Andreje Babiše „čau, lidi“ (neplést se Šťastným pondělím), které musejí za trest sledovat všichni členové vlády a po překladu do srozumitelné češtiny jsou pokyny distribuovány úředníkům státní správy, kteří mezi sebou soutěží, komu se podaří pochopit, co tím předseda vlády vlastně myslel.

Předseda vlády následně odchází do ilegality průhonické sokolovny a díla se ujímá jeho univerzální voják Karel Havlíček, který si připraví sadu 2 000 vět, které je připraven s nekonečně smutným výrazem velrybího mláděte kdykoliv rychlostí střelby ze samopalu zopakovat do nastavených mikrofonů. Vzhledem k tomu, že neexistuje na světě síla, která by dokázala vicepremiéru Havlíčkovi porozumět, získává tak vláda čas na opravu všech případných nedostatků a chyb, jež Havlíček v příštím vystoupení označí za záměr, který vyšel přesně podle plánu, a nechá je okamžitě zrušit a zodpovědné úředníky zmizet.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přestal situaci rozumět 23. března, upřímně si od té doby přeje být pozitivně testován na koronavirus a odcestovat do severní Itálie. Vzhledem k dlouhodobému nedostatku testů je ovšem jako nejmladší člen vlády nucen chodit na tiskové konference, během kterých zjišťuje, co vlastně vláda, na jejímž zasedání právě sedm hodin seděl, rozhodla. Když se plačtivě snaží požádat o pomoc svého přítomného náměstka, plukovníka Romana Prymulu, předstírá náměstek, že ztratil během epidemie sluch a pod rouškou potají šeptá „vyžer si to sám, zobáku“.

Na Twitteru to proto ministru zdravotnictví sděluje vicepremiér Jan Hamáček a oba členové setrvávají v dlouhém přátelském rozhovoru online, jehož výsledkem je další vlna paniky ve společnosti.

Ministryně financí Alena Schillerová slibuje utratit na podporu malého a středního podnikání všechny biliony, které má. Poté co jí její úředníci sdělí, že žádné nemá, rozhodne se ulehčit živnostníkům alespoň rozesláním jednoho náboje určeného pro osobní potřebu.

Na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou si bohužel od začátku března nikdo nevzpomněl až do chvíle, než vládní opatření proti koronaviru zrušil Městský soud v Praze a premiér Babiš ze svého bunkru navrhl jako odvetné opatření zrušení Městského soudu v Praze. Poté co je mu vysvětleno, že to nejde ani ve stavu nouze, uchyluje se předseda vlády opět do hlubokého soukromí a k přípravě dalšího videa „čau, lidi, jsme nejlepší na světě, všichni nám závidí, jak jsme to zvládli. Branné cvičení skončilo, vraťte se na svá pracoviště“.

Reklama

Doporučované