Hlavní obsah

Jiří a Marie, nejčastější česká jména. Pro své dítě máte na výběr ze 17 tisíc možností

Rozhovor o rodných jménech s jazykovědkyní Žanetou Dvořákovou z Ústavu pro jazyk český AV ČR.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi si dnes pro své potomky mohou vybírat ze 17 tisíc křestních jmen. Schvalování nových prochází přísnými kritérii.

Článek

Nejčastěji se v České republice můžete potkat s Jiřím a Marií. Každé z těchto jmen má přes 300 tisíc nositelů. Ve statistice mužských jmen pak následují Jan, Petr, Pavel a Jaroslav. Další nejčastejší ženská jména jsou Jana, Eva, Anna a Hana. Kompletní seznam 17 tisíc jmen však v kalendáři nenajdete. V dnešní době již ale neexistuje kalendářová komise, a tak je na každém vydavateli, kolik jmen k jednotlivým dnům přiřadí.

Zákon o matrikách, jménu a příjmení z roku 2000 také zpřísňuje kritéria, podle kterých se dávání jmen řídí. Konkrétněji lze citovat první článek paragrafu 62: „Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Fyzické osobě mužského pohlaví nelze zapsat jméno ženské a naopak. Matriční úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto jméno užívá žijící sourozenec, mají-li sourozenci společné rodiče. Vzniknou-li pochybnosti o existenci jména nebo jeho správné podobě, je občan povinen předložit doklad vydaný znalcem."

Ve většině případů zůstává lidem stejné jméno od narození. Existují ale i výjimky, někteří lidé se rozhodnou své jméno z různých důvodů změnit. „Jde o záležitost, která se řeší na matrice v místě bydliště. Stačí vyplnit formulář, uvést důvody, zaplatit poplatek a většinou to nebývá problém," říká jazykovědkyně Žaneta Dvořáková z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Pokud vás zajímá, podle čeho rodiče vybírají jména pro své děti, přehrajte si úvodní video. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované