Hlavní obsah

Jiří Drahoš dostal 1,5 milionu od jednoho z největších českých filantropů

Do kampaně k přímé volbě prezidenta vstoupil další český miliardář.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Jednomu z hlavních soupeřů Miloše Zemana už poslali miliony na kampaň také miliardáři Dalibor Dědek nebo Luděk Sekyra.

Článek

Do kampaně k přímé volbě českého prezidenta vstoupil jako sponzor další český miliardář.

Nadace Martina Vohánky – podle časopisu Forbes čtvrtého největšího českého filantropa – poslala 1,5 milionu korun na účet kandidáta Jiřího Drahoše, který by měl být podle dosavadních předvolebních průzkumů jedním z hlavních soupeřů obhajujícího prezidenta Miloše Zemana.

Jeden a půl milionu korun, které přišly od Vohánkovy nadace Blížksobě, je zatím druhá nejvyšší částka, jež se v této kampani objevila na transparentních účtech prezidentských kandidátů.

Více poslal také Drahošovi už jen Dalibor Dědek - spolumajitel skupiny firem Jablotron. Ten mu daroval dva miliony korun.

Dar pro Jiřího Drahoše zdůvodňuje Martin Vohánka tím, že tento kandidát podle něj představuje hodnoty, které on sám zastává.

„Rozhodli jsme se proto k jeho podpoře. Chceme prezidenta, který bude odrazem toho nejlepšího v nás,“ uvedl Vohánka na webových stránkách své nadace, jež deklaruje podporu „projektů, organizací či aktivit jednotlivců, které zvyšují kvalitu života ve společnosti a stmelují ji“.

Martin Vohánka vybudoval firmu W.A.G. payment solutions, jež se specializuje na platební řešení pro dopravní společnosti. Jeho majetek činí podle letošního žebříčku časopisu Forbes 5,3 miliardy korun.

Částka, kterou nadace Drahošovi poskytla, nemusí být konečná. Její ředitelka Marcela Murgašová Seznamu řekla, že přislíbili další podporu. Konkrétní částku ale neuvedla, protože o tom budou případně jednat s týmem Jiřího Drahoše.

Vedle Vohánky a Dědka získal Drahoš finanční podporu i od dalších podnikatelů. Třeba jeden milion korun mu před několika dny poslal developer Luděk Sekyra.

Vysoké finanční dary na kampaň se objevují i na účtech dalších kandidátů na prezidenta.

Například na účtu Pavla Fischera přibylo 700 tisíc korun, u nichž se objevilo jen jméno Kaete und Karolin Ad. Kandidátův tým proto nyní řeší, kdo je přesně poslal.

„U dárců ze Švýcarska jsme ještě bankovní cestou požádali o upřesnění,“ řekl Seznamu Pavel Fischer. Jeho mluvčí Alena Ježková pak doplnila, že vzhledem k neobvyklému příjmení mohlo dojít k jeho zkomolení.

Fischerovi dále přispěli částkou 1,49 milionu jeho přátelé - firma Fontis. Dalších 250 tisíc dostal od rodiny ředitele firmy Software602 Richarda Kauckého. „Zbývající dárci pocházejí z České republiky, Francie a z Velké Británie,“ doplnil Pavel Fischer.

Reklama

Doporučované