Hlavní obsah

Kajínek na svobodě: Jsi držák, slyšel. Tleskalo se, podepsal i památník

Rozhovor s Jiřím Kajínkem: Co řekl před branou věznice?Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Krátce před druhou odpoledne byl doživotně odsouzený vězeň propuštěn po třiadvaceti letech vězení na svobodu.

Článek

Šestý den od návratu z Číny podepsal Miloš Zeman avizovanou milost pro doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka.

Ten pak po několika desítkách minut, kdy justice vyřizovala propouštěcí procedury, vyšel před druhou odpolední na svobodu.

Před rýnovickou věznicí, kde si odpykával poslední část z celkem třiadvaceti let strávených za mřížemi, na něho čekali nejen novináři, ale také zástup příznivců.

Před nimi pak muž odsouzený původně na doživotí za dvojnásobnou vraždu uspořádal improvizovanou tiskovou konferenci.

Video: Jiří Kajínek mluví k médiím a ke všem, co přišli před věznici

Potlesk a obdiv. To čekalo na Kajínka před věznicí.Video: Hanuš Hanslík

Jiří Kajínek několikrát zdůraznil, že touží po soukromí. Nechtěl tedy odpovídat na otázky, kam se teď vydá.

„Před mnoha lety jsem měl představu, že až nastane tento den,  půjdu z věznice Mírov... Vyjdu z brány a půjdu pěšky, sám. Nikdo tam nebude. A půjdu pěšky do Mohelnice, což je asi 8 kilometrů. S tím, že si to prostě užiju. Že budu sám. Že ta svoboda pro mě začíná," řekl Kajínek.

O možném propuštění se od ředitele věznice dozvěděl minulý týden ve čtvrtek. Kajínek ho požádal, aby mohl odejít z věznice nepozorovaně, čemuž nebylo vyhověno. Pak prý, když vedení věznice vidělo, kolik novinářů čeká před branou Rýnovic, mu totéž samo nabízelo. „Přišlo by mi to sprostý, když tady na mě čekáte," řekl Kajínek.

Zemanovo rozhodnutí označil za „uskutečnění zázraku". „Já čekám 23 let. A pravda je taková, že by bylo ideální, kdyby pan prezident vyhlásil milost a pak k tomu něco řekl. Ale i kdybych měl čekat další měsíce, budu panu prezidentovi vděčný."

Video: První reakce před věznicí, když mluvčí prezidenta oznámil podepsání milosti

Obrázek z Rýnovic - i novináři se dočkali milosti.Video: Hanuš Hanslík

Chystané udělení milosti oznámil Miloš Zeman už před jedenácti dny s tím, že ho podepíše po svém návratu z ciziny (což se stalo minulý čtvrtek), věznice se proto na propuštění Jiřího Kajínka několik dní připravovala.

V tiskové zprávě k udělené milosti Pražský hrad uvedl, že se Kajínek nesmí dopustit ani úmyslného, ani nedbalostního trestného činu.

Dodržování podmínky bude nyní kontrolovat soud, který Kajínka odsoudil v prvním stupni. Soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí Ministerstvu spravedlnosti, jestli ji Kajínek dodržuje.

„Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti," dodal Ovčáček. „Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky," dodal mluvčí Zemana.

Reklama

Doporučované