Hlavní obsah

Jízda na burze se může opakovat. Matador radí, jak toho využít

Rozhovor s Romanem Koděrou, bankéřem z J&T Banky.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koupit dole a prodat nahoře je hlavně o štěstí. Investoři jsou namlsaní výnosy, které jim nabídly trhy v druhé polovině loňského roku. Situace na burzách ovšem letos nemusí být ani přes záplavu likvidity vůbec jednoduchá.

Článek

O tom, jak sestavit ideální investiční portfolio možná pro letošní rok, jsme si povídali v burzovním studiu Seznam Zpráv s Romanem Koděrou z J & T banky.

„Trhy by i letos mohly udržet růstové trajektorie, je ale důležité připomenout, že minulý rok patřil historicky k nejvíce volatilním a vysoká kolísavost s námi může zůstat také v roce 2021,“ domnívá se Koděra.

Wall Street čeká letos maximální podporu od administrativy Joe Bidena, i když jeho podpora nebude pro všechny stejná.

„Biden má svá preferovaná odvětví, a to by měli investoři reflektovat. V popředí budou určitě zelená témata, obnovitelné zdroje nebo třeba vodík,“ připomíná privátní bankéř.

I přes vysoké ocenění akciových trhů patří podle Koděry akcie stále do letošního investičního portfolia. Investorům však radí, aby se drželi základní investiční strategie.

„Pokud investor není přesvědčen o časování trhu, tak dává smysl jedině pravidelné investování. Určit si částku, kterou mohu investovat a nastavit časový horizont. Statistika říká, že ze 60 až 70 procent kupují investoři trh, který je 10 až 15 procent pod svým vrcholem. Jinými slovy, koupit trh blízko dna je opravdu o štěstí,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Roman Koděra

Působí 24 let v investičním bankovnictví.

Začínal v pražské pobočce britské ING Barings a následně ING Bank.

Působil řadu let jako burzovní makléř v Patria Finance, poté pomáhal investorům ve společnostech Wood & Company, Banka Creditas a SAXO Bank.

Od roku 2020 pracuje v oddělení privátního bankovnictví J & T Banky.

Kromě akcií by v dlouhodobém investičním portfoliu neměly chybět ani dluhopisy, především kvalitní firemní obligace.

„Při dosažení určitého věku nastane situace, kdy by si měl investor říct, že riziková složka v podobě akcií odpracovala, co měla, a jestli mám ještě třeba deset let na investování, tak by měl překlopit část peněz do méně rizikových investic s pevným výnosem,“ přidává další investiční lekci Roman Koděra a dodává, že součástí správně diverzifikovaného portfolia jsou také alternativní investice.

„Líbí se mi investice do reálných aktiv. Být součástí podnikání, a to v podobě akcionáře nebo podílníka venture nebo private equity fondů. Nejbohatší lidé investují právě tímto způsobem, ale dnes je díky demokratizaci investování dostupný i drobným českým investorům.“

Reklama

Doporučované