Hlavní obsah

Jízdenky kupované na přepážkách v Moravskoslezském kraji zdraží

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny dlouhodobých jízdenek v integrovaném dopravním systému Moravskoslezského kraje ODIS při nákupu u přepážek nebo ve vozidlech stoupnou od ledna o pět procent. V Ostravě ceny vzrostou o 50 korun.

Článek

Jednotlivé papírové jízdenky kupované v kraji u řidičů v autobusech zdraží o dvě koruny. Cena krátkodobých jízdenek stoupne i v ostravské městské hromadné dopravě, kde lze jednotlivé jízdné platit jen elektronicky. „Jízdenky za 16 korun budou nově stát 18 korun, jízdenky za 24 korun budou nově stát 25 korun,“ uvedl Aleš Stejskal, jednatel společnosti Koordinátor ODIS (KODIS), která systém hromadné dopravy v kraji řídí.

Hejtmanův náměstek pro dopravu Radek Podstawka (ANO) uvedl, že ceny jízdného se zvyšují po důkladných analýzách a zdražení je nevyhnutelné, aby byla doprava v regionu udržitelná a nabízela kvalitní služby. „Je ovšem důležité, aby cestující zaznamenali důležitý fakt, a sice, že pro ty, kteří budou k nákupům dlouhodobých jízdenek využívat internet, se ceny nezmění vůbec, anebo jen nepatrně,“ uvedl Podstawka.

Cílem je podle něj posílení nákupů přes e-shop ODIS a snížení množství hotovostních plateb na přepážkách i přímo ve vozech u řidičů. „Ušetří to čas při nástupu cestujících a zvýší bezpečnost, což je po zkušenostech s pandemií více než žádoucí,“ uvedl náměstek.

Na lince 885 z Karlovy Studánky na Ovčárnu v Jeseníkách se zavádí zvláštní tarif. „Cena jízdenky bude jednotná bez ohledu na projetou vzdálenost, a to 40 korun,“ uvedl Stejskal.

V Ostravě se změní číslování tarifních zón. Ze zóny 77 (Ostrava) bude zóna 1 a zóna 78 (Ostrava XXL) bude zónou 2. „Všechny zakoupené kupony se starým číslováním zón zůstávají v platnosti,“ dodal Stejskal.

Reklama

Doporučované