Hlavní obsah

Jižně od Berlína hoří les, evakuováno bylo přes 500 lidí

Jižně od Berlína hoří les.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Původně pětihektarový požár propukl u obce Treuenbrietzen asi 50 kilometrů jižně od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. V noci na dnešek vítr rozfoukal kouř až do hlavního města, kde byli obyvatelé některých čtvrtí vyzváni, aby neotvírali okna.

Článek

Ze tří vesnic jihovýchodně od Berlína bylo evakuováno 540 lidí kvůli požáru lesa. První evakuovaní se však dnes už začali vracet domů, oznámila kolem poledne agentura DPA. Kouř zahalil silniční tahy a byl dnes ráno patrný i v hlavním městě, informovala německá média. Podle DPA není jasné, kdy se požár zuřící na ploše kolem 400 hektarů podaří více než 600 nasazeným hasičům a vojákům zlikvidovat. Hasiči ho však už mají z větší části pod kontrolou. Příčina požáru je podle braniborského ministerského předsedy Dietmara Woidkeho stále nejasná.

Původně pětihektarový požár propukl nedaleko městečka Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. Do dnešního rána se značně rozšířil, ale hasiči ho už mají do značné míry pod kontrolou. „Rozsáhlé části jsou pod kontrolou,” potvrdil DPA braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter. Pokud podle něj vítr nezesílí, jsou dobré šance na to, že požár bude brzy uhašen a lidé se budou moci vrátit do svých domovů.

V noci na dnešek vítr rozfoukal plameny na stovky hektarů a také kouř, který obtěžoval i obyvatele Berlína. Obyvatelé některých čtvrtí byli vyzváni, aby neotvírali okna. Ještě dnes dopoledne se ale vítr otočil a kouř se dostal pryč z města. Mluvčí meteorologické služby DWD však upozornila, že v noci na sobotu by se mohl dým v Berlíně objevit znovu.

Hasiči kácejí les

Hasiči se mimo jiné pokoušejí vykácet pruhy lesa, aby zabránili šíření plamenů, a do hašení se zapojily vrtulníky. Na místo vyjely stovky hasičů. Zásah však komplikuje skutečnost, že v lese jsou zbytky nevybuchlé munice a hasiči se tam nemohou volně pohybovat.

Podle agentury Reuters se má za to, že munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém východním Německu. Agentura DPA však píše, že munice, která komplikuje hasicí práce, pochází z 2. světové války.

„Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice,” citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Oheň mohl být založen úmyslně

Menší požár se podle DPA ve čtvrtek rozhořel i v blízkosti toho hlavního, a sice u okraje městečka Jüterbog, v oblasti někdejšího vojenského výcvikového prostoru. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje. Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně.

„Naším cílem zůstává ochránit evakuované obce před plameny,” řekl zástupce postiženého okresu Christian Stein. Evakuovány byly obce Frohnsdorf, Klausdorf a Tiefenbrunnen.

Podle médií se plameny dostaly k některým domům na vzdálenost pouhých 100 metrů. Hasičům se však podařilo vesnice před ohněm ochránit. První evakuovaní se dnes mohli vrátit domů poté, co byla v poledne odvolána evakuace Frohnsdorfu. Oznámil to při návštěvě oblasti regionální premiér Woidke. Podle něj se však může zásah hasičů protáhnout i na několik dní. „Velkou starost nám dělá vítr,” podotkl politik.

„Něco takového jsme nezažili ani za války,” cituje deník Die Welt 76letou Anitu Biedermannovou, která byla mezi evakuovanými z Frohnsdorfu.

Požár přerušil dopravu

Kvůli požáru byl přerušen provoz na místní železnici mezi berlínskou částí Wannsee a Jüterbogem. Zavedena sice byla náhradní autobusová doprava, ale ta ztroskotala na uzavírkách některých silnic. Na leteckou dopravu požár dosud žádný dopad neměl.

Německá média připomínají, že země se potýkala s dlouhým, horkým a suchým létem a v mnoha částech bylo vyhlášeno varování před lesními požáry. Původně meteorologové dávali naději, že by v regionu mohlo zapršet. Později svou prognózu upřesnili s tím, že srážky budou dnes odpoledne jen ojedinělé, a to s pravděpodobností 20 až 30 procent.

Reklama

Doporučované