Hlavní obsah

Jižní Evropa hoří. Plameny spálily tisíce hektarů lesů i zemědělské půdy

Foto: Profimedia.cz

Hasičské nasazení v jihofrancouzských lesích.

Reklama

Vlna veder stojí za dlouhou sérií požárů v jižní Evropě. U francouzského Saint-Tropez zemřeli nejnověji kvůli řádění ohně dva lidé, další dvě oběti pak hlásí Itálie. Plameny spálily tisíce hektarů půdy.

Článek

„Tenhle oheň je extrémní svou rychlostí, velikostí i složitostí,“ komentoval pro deník Le Monde ve středu francouzský hasič Florent Dossetti, který jako jeden z 1 200 požárníků bojuje s plameny poblíž jihofrancouzského letního letoviska Saint-Tropez. „Asi jako kdyby muž běžel lesem,“ připodobnil Florent rychlost šířícího se ohně.

Více než sedm tisíc hektarů půdy lehlo popelem, více než deset tisíc lidí muselo opustit své domovy nebo dovolenkové ubytování. Jedním z nich byl i šestnáctiletý Cléo. „Večer nám bylo řečeno, že jestli tu zůstaneme, bude to barbecue,“ vtipkoval pro francouzské médium a zároveň si posteskl, že to jsou prázdniny, na které se po pandemii covidu-19 hodně těšil.

Vážná situace na jihu Francie si ale vyžádala i dvě oběti ve vesnici Grimaud. Dosud úřady ale neznají identitu zemřelých. Desítky dalších se nadýchaly dýmu. „Bylo to apokalyptické. Rudá obloha, nemohli jsme dýchat, neviděli jsme ani sousední domy,“ vypověděla britskému The Guardian obyvatelka historické vesnice Delphine Obertiová. Se svými dvěma dětmi musela opustit dům, o který naštěstí nepřišla.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přerušil svoji dovolenou, kterou trávil rovněž v jižní Francii, a přijel na místo požárů do departementu Var, aby osobně podpořil nasazené hasiče i postižené obyvatele.

V místě požárů se také nachází významná přírodní oblast, v níž žijí stovky chráněných i ohrožených druhů živočichů. S dlouhodobým suchem a ohněm odborníci hovoří o ekologické katastrofě.

Španělsko

Velké požáry udeřily také u španělského města Ávila, v oblasti Kastilie-León. Mají být nejhorší od roku 1984. Stejně jako ve Francii a jinde v jižní Evropě předcházela požárům ve Španělsku vlna veder a sucha. Teploty přesahovaly 40 stupňů Celsia a vlhkost klesla až na úroveň čtyř procent. Podmínky pro požáry navíc umocnil silný vítr.

Oheň ve Španělsku zničil už 20 tisíc hektarů půdy v okruhu 130 kilometrů. Lidé ze tří celých vesnic museli podstoupit evakuaci.

Foto: Profimedia.cz

Spálená italská půda.

Problém s plameny v oblasti postihl zejména místní farmáře. Španělský deník El País přináší příběh jednoho z nich, jemuž plameny zničily stodoly, ve kterých uchovával krmivo pro zvířata. „Jediná možnost je potravu koupit a počkat na jaro, i když to bude těžké, protože jsou zničená i pole,“ popisuje Pedro San Segundo del Paso.

Portugalsko, Řecko, Itálie

Také v sousedním Portugalsku více než 600 hasičů na začátku týdne bojovalo s rozsáhlým lesním požárem. O víkendu vypukly v oblíbené turistické provincii Algarve na jihu země, ve středu už se podařilo situaci stabilizovat. Oheň zničil na 9 tisíc hektarů půdy. Stejně jako ve Španělsku plameny postihly zejména místní zemědělce.

Situace se obrátila k lepšímu aspoň v Řecku, jež už třetí týden bojuje s ohněm a kam přijeli s pomocí i čeští hasiči, kteří se už mezitím vrátili domů. Tento týden ovšem propukl nový požár u města Vilia, severozápadně od Atén. Ještě ve středu neměli hasiči nad plameny kontrolu a očekávali zhoršení situace kvůli povětrnostním podmínkám. Na místě teď zasahuje i 150 polských hasičů.

V Itálii jsou stále desítky aktivních požárů na Sicílii a v Kalábrii. Od začátku měsíce přišlo v Itálii o život už pět lidí. Italské úřady dokonce evidují několik případů žhářství. Po pachatelích pátrá policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované