Hlavní obsah

Jižní Kalifornii už třetí den ničí záplavy. Vyžádaly si 17 obětí na životech, mezi nimi i čtyři děti

Kalifornské záplavy a sesuvy bahna si vyžádaly už 17 obětí, mezi nimiž jsou i čtyři dětiVideo: AP

 

Reklama

Už třetí den jih Kalifornie sužují záplavy a sesuvy půdy. Přímořská města, která ještě před pár týdny pustošil požár Thomas, se teď topí v záplavě bahna. O život už přišlo 17 lidí včetně čtyř dětí. Dalších 43 osob se pohřešuje.

Článek

Nejmladší ze 17 obětí, které si ničivé záplavy na jihu Kalifornie vyžádaly, byly tři roky. Uvedla to agentura AP s odvoláním na úřady postiženého okresu Santa Barbara. Celkem 43 lidí se stále pohřešuje. Podle šerifa okresu Billa Browna jsou mezi pohřešovanými i lidé, kteří sice včas opustili evakuovanou oblast, nestihli se ale spojit s úřady nebo rodinou.

Mnoho lidí však stále může být uvězněno v poničených či zcela zničených domech. Pátrají po nich záchranáři i stovky dobrovolníků.

Uzavřený zůstává více než padesátikilometrový úsek pobřežní dálnice 101, která spojuje jih a sever Kalifornie. Nepřístupných pro plavce je také čtrnáct pláží, a to kvůli kontaminaci vodou ze záplav. Úřady se obávají, že se do oceánu mohly dostat i odpadní vody či různé chemikálie.

Bouře zasáhla jižní část Kalifornie v úterý v ranních hodinách tamního času. Proudy vody se okamžitě začaly slévat ze strání, které nedávno spálily rozsáhlé požáry. Svahy tak zůstaly bez přirozené vegetace, která by držela půdu pohromadě. Okolí přímořských měst Montecito a Carpinteria je k sesuvům půdy náchylné i kvůli své členitosti. V okruhu několika kilometrů se z výšky stovek metrů svažuje na úroveň hladiny moře.

Požár Thomas zasáhl okresy měst Santa Barbara a Ventura na začátku prosince minulého roku. Zničil oblast o rozloze větší než 1100 kilometrů čtverečních, a stal se tak největším požárem v zaznamenané historii Kalifornie.

Reklama

Doporučované