Hlavní obsah

Jižní Korea kontaktovala KLDR přes znovuotevřenou horkou linku kvůli čtyřem mrtvým Severokorejcům

Severní a Jižní Korea spolu oficiálně jednají přes horkou linkuVideo: AP

 

Reklama

Komunikace mezi zeměmi pomocí horké linky byla obnovena po dvou letech. Jihokorejští rybáři nalezli čtyři těla na opuštěné lodi. Zřejmě se jedná o Severokorejce. Jižní Korea a KLDR teď jednají, jak těla dopraví zpět domů.

Článek

Jižní Korea kontaktovala KLDR přes nedávno znovuotevřenou horkou linku kvůli repatriaci čtyř těl. Ta nalezli Jihokorejci na opuštěné lodi ve Východním moři. Podle nich se jedná o severokorejské občany a chtějí je poslat zpět domů. Informace uvedl web jihokorejské agentury Yonhap.

Jihokorejská rybářská loď objevila dřevěné plavidlo ve vodách blízko ostrova Ullung-do. Ten je asi 120 kilometrů na východ od Korejského poloostrova v Japonském moři.

Úřady Jižní Koreje uvedly, že odeslaly oznámení o nálezu jménem velitele Červeného kříže. Upozornily také severní část země, že se chystají těla zaslat zpět.

Vlády použily ke komunikaci pohotovostní linku. Ta byla nově obnovena po dvou letech. Severní a Jižní Korea tak mezi sebou komunikují poprvé od roku 2015.

K takovým případům došlo již v minulosti. Na jihokorejském území se už dříve našli ztracení severokorejští rybáři nebo jiná těla. Protože ale byla linka ke komunikaci odpojena, Jižní Korea žádala velitelství OSN, aby zprávu zprostředkovalo.

Ministerstvo, které se zabývá mezikorejskými vztahy, chce poslat čtyři těla přes vesnici Pchanmundžom, tedy na linii rozdělující Severní a Jižní Koreu.

Jižní Korea ve středu oznámila zpoždění ohledně návratu těl zpět na sever. Požádala ji o to sama KLDR. Nejspíše z důvodu organizace společného setkání ve vesnici. Obě země zde chtějí projednat další postup.

Reklama

Doporučované