Hlavní obsah

Jižní Korea poskytne KLDR největší potravinovou pomoc za posledních 11 let – 50 tisíc tun rýže

KLDR kvůli suchu bojuje s nedostatkem potravin.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Jižní Korea dodá Severní Koreji desítky tisíc tun rýže. Dodávka by měla dorazit do konce srpna. KLDR kvůli suchu bojuje s nedostatkem potravin. V zemi tak hrozí hladovění asi deseti milionům lidí, tedy téměř polovině obyvatel.

Článek

Jižní Korea ve středu přislíbila poskytnout Severní Koreji 50 tisíc tun rýže. Jedná se o největší takovou potravinovou pomoc od roku 2008, napsala agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské představitele. Úřady odhadují, že desetitisíce tun rýže budou zemi stát 108 milionů dolarů, tedy více než 2,4 miliardy korun. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení dnes na tiskové konferenci uvedlo, že má v plánu rýži do KLDR dodat před začátkem září.

Jižní Korea již minulý týden přispěla částkou 4,5 milionu dolarů (asi 102 milionů korun) Světovému programu pro výživu (WFP) a 3,5 milionu dolarů (asi 80 milionů korun) Dětskému fondu OSN (UNICEF).

Podle agentur OSN se Severní Korea potýká se suchem, v jehož důsledku prudce poklesla zemědělská výroba. Kvůli nedostatku potravin je hladem ohroženo přes deset milionů obyvatel, tedy téměř polovina země.

„Vláda doufá, že potravinová pomoc poskytovaná prostřednictvím Světového programu pro výživu může být bez odkladu doručena lidem do Severní Koreje. O čase a rozsahu dodatečné potravinové pomoci na sever bude rozhodnuto později, po přezkoumání výsledků první části podpory,“ řekl jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Yeon-chul.

Podle mluvčího WFP Herveho Verhoosela bude celkem potřeba 300 tisíc tun potravin, aby se pomoc dostala ke všem potřebným. Humanitární pomoc podle něj „pomůže jednomu a půl až dvěma milionům dětí, těhotných a kojících žen“.

Severní Korea podléhá přísným mezinárodním sankcím kvůli svým jaderným a raketovým programům. Humanitární pomoc mezi sankce technicky nespadá. Poskytování potravinové pomoci z důvodu situace v zemi ale značně stěžuje a v některých případech i znemožňuje prosazování sankcí. To se týká i zákazu Spojených států, podle kterého nesmějí američtí občané do KLDR vycestovat.

Problematické jsou i technické náležitosti poskytování pomoci. Existují obavy, že autoritářská vláda Severní Koreje poskytnuté zásoby nedodá potřebným nebo z nich má zisk. Podle Verhoosela bude WFP požadovat důkladnou kontrolu předtím než bude pomoc jakkoliv distribuovat.

Potraviny KLDR přes WFP věnovalo v březnu také Rusko, které přispělo více než 2 000 tunami pšenice.

Reklama

Doporučované