Hlavní obsah

Jižní Korea reaguje na hrozby severního souseda, začala cvičení Neporazitelný štít

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Spojené státy, Velká Británie a Jižní Korea společně trénují své vzdušené síly nedaleko Soulu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jižní Korea, Spojené státy a Velká Británie poprvé v historii společně trénují své vzdušné síly.

Článek

Jižní Korea poprvé ve své historii cvičí vzdušné síly s jinou zemí, než jsou Spojené státy americké. Trilaterálního tréninku, pracovně nazvaného Neporazitelný štít, se účastní také Velká Británie. Země tak reagují na sílící napětí na korejském poloostrově.

„Severokorejské provokativní akce a ohrožování regionální stability nebudeme tolerovat. Naše pevné vazby s Korejskou republikou nenecháme ohrozit a naopak je budeme posilovat každým dnem,“ řekl agentuře Reuters generálporučík Thomas W. Bergeson z amerického letectva. Zároveň dodal, že jeho jednotka je připravena jít bezprostředně do boje.

Letouny Typhoon Britského královského letectva přistály na letecké základně Osan v Korejské republice, aby se zúčastnily cvičení Neporazitelný štít spolu s americkým a jihokorejským letectvem.

Letecké cvičení přichází krátce po tom, co v září provedla Severní Korea již pátý nukleární test. Experti podle jeho síly odhadují, že se jednalo o dosud nejsilnější bombu, jakou Severokorejci testovali.

Jižní Korea tak pociťuje sílící ohrožení, které vyplývá z více než šedesátileté faktické války mezi zeměmi, jež udržují sice příměří, ale nikdy mezi nimi nezavládly mírové vztahy.

Šestidenní cvičení se koná na americké vojenské základně Osan, která leží zhruba třicet kilometrů jižně od Soulu.

Reklama

Doporučované