Hlavní obsah

Jižní Korea se obává druhé vlny, nových případů rychle přibývá

Foto: Profimedia.cz

Dezinfikování ulic jihokorejské metropole.

Reklama

Počet nových případů nákazy v Jižní Koreji znovu vzrostl. Stát, který slavil úspěch se systémem „testování, trasování kontaktů a transparentnost“, se teď obává druhé vlny. Mluvit o ní je ale podle odborníků předčasné.

Článek

Jižní Korea patřila mezi přední státy v úspěšnosti boje proti koronaviru. Minulý týden ale úřady kvůli novému šíření nákazy nařídily uzavření restaurací a nočních klubů v hlavním městě Soulu. Starosta metropole v pondělí označil následující tři dny za kritické. Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl, že lidé „musí být nadále ostražití“.

Strmý nárůst počtu nových případů a s ním spojené obavy z možné druhé vlny má přitom pravděpodobně na svědomí jediný člověk. Zdrojem nákazy je podle agentury Jonhap 29letý Jihokorejec. Muž měl o prvním květnovém víkendu navštívit pět nočních klubů v hlavním městě, kde tou dobou bylo přes 7200 lidí. O pět dní později byl muž pozitivně testován na koronavirus. Původ v podnicích má do této chvíle nejméně sto případů nákazy.

Stávající vládní opatření nicméně zůstávají nadále dobrovolná. Starosta Soulu Park Won-soon ale vyzval návštěvníky klubů, aby se přihlásili a nechali testovat. Na pondělní tiskové konferenci si starosta postěžoval, že pouze 2400 z 5500 dosud známých účastníků dorazilo na požadované testování. „Věříme, že policie a telekomunikační společnosti budou s ohledem na naléhavost situace rychle spolupracovat,“ uvedl starosta. Osobám, které se nepřihlásí, že pobývaly v klubech nebo jejich okolí, hrozí pokuta v přepočtu přes 40 tisíc korun. „Jestli padne Soul, padne celá země,“ řekl starosta.

Důvodem, proč je poměr testovaných návštěvníků klubů tak nízký, může být podle serveru Vox místo, kde se nákaza šíří. Většina klubů se totiž nachází ve čtvrti Itaewon, která je známá pro svou podporu příslušníků LGBT+ komunity. Ta v zemi čelí diskriminaci, což dokazuje i aktuální kauza. Podle deníku The Washington Post počet online útoků na LGBT+ komunitu od pondělí prudce vzrostl. „Tyto výhrůžky a urážky to ještě ztěžují těm, kdo by se měli přihlásit, bojí se vyloučení ze společnosti,“ cituje deník skupinu Chingusai podporující práva LGBT+ komunity.

Nové případy se objevily také v Číně, a to v epicentru pandemie Wu-chanu a u hranice s Ruskem. Čínské úřady v neděli označily Šu-lan, město v blízkosti ruské a severokorejské hranice, za vysoce rizikové. Ve městě přibylo 11 nových případů a na Šu-lan byla uvalena karanténa. Ještě více znepokojivé jsou zprávy z Wu-chanu, odkud se koronavirus rozšířil do světa. Město se v dubnu vrátilo do normálního režimu po 76 dnech karantény.

Wu-chan ale v pondělí ohlásil pět nových případů, ani jeden nepocházel ze zahraničí. Přestože aktuální čísla jsou velmi vzdálená od těch na začátku pandemie, nové případy zneklidňují odborníky. Není totiž jisté, odkud nákaza pochází. Čínská Národní zdravotní komise apeluje na občany, aby „zůstali v pohotovosti a nadále se chránili před možnou nákazou“, cituje jejího mluvčího CNN.

Mají se tedy státy obávat druhé vlny? Termín „vlna“ v souvislosti s šířením nemocí byl poprvé použit během epidemie chřipky v letech 1889-1892. Vědci se tehdy nechali inspirovat mořskou hladinou, před každou vlnou se totiž vodní hladina sníží neboli počty nemocných klesnou. Jako modelová slouží pro vědce pandemie španělské chřipky, podle odborníků z Centra medicíny založené na důkazech při Oxfordské univerzitě ale z této pandemie pochází tak malé množství vzorků, že se podle ní nelze řídit.

Odborníci z Oxfordské univerzity také tvrdí, že používání termínu „vlna“ není přesné. Vlnu, tedy její konec, zatím vědci chápali jako „snížení virového oběhu“ některé z nemocí. Podle profesorů Toma Jeffersona a Carla Heneghana jde ale o iluzi, druhým vlnám, nebo jak sami píšou, fázím, mohla pouze pomoci cirkulace jiných mikroorganismů.

Oba vědci ve svém materiálu zmiňují, že nelze s jistotou říci, jestli se koronavirus vrátí ve více fázích, objeví se znovu jen ojediněle, nebo úplně zmizí. Upozorňují, že se stále jedná o z velké části neprozkoumanou nemoc, otázka druhé vlny tedy zatím nemůže být zodpovězena. Řešením by podle nich mělo být důkladné zkoumání nemoci, flexibilní reakce na její šíření, přísná izolace podezřelých nebo potvrzených případů nákazy.

Reklama

Doporučované