Hlavní obsah
Online

Slovenský ministr zemědělství je kvůli nákaze covidem-19 v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zemědělství Ján Mičovský.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovenský ministr zemědělství Ján Mičovský je jedním ze šesti členů slovenské vlády, kteří se nakazili covidem-19. Brzy 66letý Mičovský je kvůli komplikacím v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný, nepotřebuje plicní ventilátor a komunikuje. Trápila ho vysoká teplota a kašel, píše deník SME. Posledním nakaženým členem vlády je ministr financí Eduard Heger.

- Obě komory amerického Kongresu v pondělí večer místního času schválily soubor opatření v objemu téměř 900 miliard dolarů (asi 19,4 bilionu korun), jehož cílem je podpořit hospodářství zasažené pandemií covidu-19. Podepsat ho musí už jen prezident Donald Trump, který s ním souhlasí.

- Počet nových případů v Jižní Koreji nadále stoupá, za poslední více než týden se pohybuje okolo 1000 nových případů denně. Vláda rozhodla o uzavření lyžařských středisek a turistických atrakcí od 24. prosince do 3. ledna. Povoleno není také shromažďování více než čtyř osob. Země, která se podle vlády potýká se třetí vlnou nákazy, v pondělí zaznamenala rekordní počet obětí v souvislosti s nákazou covidem-19, kdy zemřelo 24 lidí.

  • EU do konce roku obdrží 12,5 milionu vakcín Pfizer/BioNTech

    Německá firma BioNTech dnes uvedla, že do konce letošního roku dodá Evropské unii 12,5 milionu dávek koronavirové vakcíny, kterou vyvinula spolu s americkou farmaceutickou společností Pfizer. Ředitel společnosti je přesvědčen, že vakcína bude účinná i proti novému kmeni koronaviru, který se objevil v Británii, informovaly agentury Reuters a DPA.

    Objem přislíbených vakcín je více než poloviční v porovnání s 20 miliony očekávaných dodávek do Spojených států, řekl dnes novinářům obchodní ředitel firmy BioNTech Sean Marett.

  • Německo zakázalo prodej silvestrovské pyrotechniky, nechce zahltit nemocnice

    Německo dnes zakázalo na celém svém území prodej silvestrovské pyrotechniky. Informovala o tom agentura DPA. Cílem opatření je podle ministra vnitra Horsta Seehofera uchránit nemocnice před zahlcením v době, kdy pečují o stále více pacientů s covidem-19.

    „Musíme dávat pozor na to, abychom nezapálili dělobuchy a neexplodovaly nám počty nakažených,“ uvedl Seehofer na Twitteru. „Zákaz prodeje silvestrovské pyrotechniky chrání naše nemocnice před přetížením.“

  • USA překonaly hranici 18 milionů infekcí od začátku pandemie

    Ve Spojených státech se od začátku pandemie prokázala nákaza koronavirem již u více než 18 milionů lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, podle níž tam jen za poslední den ve statistikách přibylo dalších 190 500 pozitivních nálezů na virus.

    Spojené státy jsou dlouhodobě zemí s nejvyšším celkovým počtem infikovaných i zemřelých na světě - v souvislosti s novou nemocí tam zemřelo již přes 322 500 osob. Podle dat listu The New York Times nyní v zemi činí sedmidenní klouzavý průměr nových případů přes 216 000 za den, zemřelých v posledním týdnu přibylo průměrně bezmála 2700 denně. Poslední milion nových případů přibyl za šest dní.

  • Turecko hlásí přes 19 000 nových pozitivních testů

    V Turecku za poslední den přibylo přes 19 000 nových případů nákazy, celkem už infekci prodělaly více než dva miliony lidí. Úmrtí má země s 82 miliony obyvatel přes 19 000, z toho 251 za uplynulých 24 hodin.

  • Bilance úmrtí i nakažených v Itálii opět stouply

    Počet nových případů v Itálii dnes po víkendovém poklesu opět stoupl, pozitivní testy mělo za posledních 24 hodin více než 13 000 lidí, o den dříve to bylo necelých 11 000. Denní bilance úmrtí dnes stoupla na 628, v pondělí úřady hlásily 415 mrtvých.

    Šedesátimilionová Itálie má z evropských zemí vůbec nejvíce obětí koronavirové nákazy, už skoro 70 000. Virem SARS-CoV-2 se od začátku pandemie nakazily téměř dva miliony lidí. Vláda minulý týden rozhodla o zpřísnění restrikcí přes Vánoce a Nový rok, kdy všechny regiony dočasně přejdou do červené zóny s nejvyšší mírou rizika, což znamená mimo jiné uzavření restaurací nebo omezení pohybu.

  • Irsko zavře bary a některé obchody

    Irsko pro svých 4,3 milionu obyvatel od 24. prosince večer po necelém měsíci opět uzavře restaurace, bary a některé obchody. Na rozdíl od října a listopadu zůstanou tentokrát obchodní centra v Irsku otevřená, ale měla by omezit vánoční slevy. Otevřené jsou i tělocvičny a školy. Hotely smí sloužit jen pro služební cesty. Nová omezení budou platit nejméně do 12. ledna.

  • Hranice mezi Francií a Británií se od středy otevře, jen s testem

    Hranice mezi Francií a Británií se od půlnoci otevřou pro Francouze i občany všech členských zemí Evropské unie, pokud předloží negativní test na koronavirus. Informoval o tom dnes úřad francouzského premiéra Jeana Castexe. Do Francie se od středy budou moci s negativním testem dostat též Britové a občané třetích zemí, kteří v některé ze zemí EU trvale žijí. Hranici o půlnoci z neděle na pondělí uzavřela Francie kvůli tomu, že se v Anglii rozšířila nová mutace viru SARS-CoV-2.

  • Očkování už podstoupil i přední americký epidemiolog Anthony Fauci

  • Le Monde: Ohledně původu koronaviru panuje stále mnoho nejasností

    Ohledně původu koronaviru a začátku epidemie stále panuje mnoho nejasností, napsal dnes francouzský deník Le Monde. List upozorňuje, že není jasné, kdy a za jakých podmínek byl koronavirus přenesen ze zvířete na člověka. Začátek epidemie má nyní zrekonstruovat vědecká mise Světové zdravotnické organizace (WHO), která se chystá do Číny přicestovat v lednu.

    „Virus, jenž se dnes vyskytuje na všech kontinentech, pochází z kmene, který se objevil v Asii, a to velice pravděpodobně v okolí Wu-chanu, nepochybně v listopadu 2019,“ uvedla badatelka Virginie Courtierová z francouzského Státního ústředí vědeckého výzkumu (CNRS). Vědci však pochybují, že se přenos ze zvířete na člověka stal ve wuchanské tržnici s mořskými plody a zvířaty. To tvrdily první zprávy z výzkumu, který vedl čínský vědec a ředitel čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí George Kao.

  • Němky vymyslely hru s tematikou koronaviru, prodává se dobře

    Čtyři sestry z německého Wiesbadenu dobře využily dlouhých dní jarní koronavirové uzávěry a vymyslely stolní hru s tematikou koronaviru, která se nyní prodává po tisících, uvedla agentura Reuters. Hra s názvem Corona je až pro čtyři hráče, kteří se během ní snaží sehnat všechny potraviny na nákupním seznamu vyhotoveném sousedem či sousedkou v důchodovém věku.

    Hráči sbírají a vyměňují si navzájem herní karty a vítězem se stává ten, kdo doručí jako první všechny položky na seznamu. Hráči také musejí překonávat nejrůznější překážky. Mezi ně patří kontakt s virem, který je pošle do karantény, nebo zjištění, že úzkostní zákazníci vykoupili všechna balení těstovin nebo ruličky toaletního papíru.

  • Ve Francii za pomoc v boji s covidem získá občanství 700 cizinců

    Ve Francii téměř 700 zahraničních pracovníků, kteří se v první linii podíleli na boji s koronavirem a „ukázali svou náklonnost k národu“, získá francouzské občanství takzvanou naturalizací. O rozhodnutí francouzského ministerstva vnitra dnes informovala agentura AFP.

    „Pracovníci ve zdravotnictví, uklízečky, ti, kdo se starají o děti nebo je hlídají, pokladní… Prokázali svou náklonnost k národu, teď je na republice, aby učinila vstřícný krok,“ stojí v ministerském prohlášení.

  • Irsko i Německo prodloužilo zákaz cestování z Británie

    Irsko kvůli nové mutaci koronaviru, jež se začala šířit na jihu Anglie, prodloužilo do konce roku zákaz cestování ze Spojeného království. Uvedl to dnes web britské televize Sky News. Zákaz cestování z Velké Británie, Severního Irska a Jihoafrické republiky, kde se mutace také objevila, prodloužilo podle agentury Reuters také Německo. O obnovení dopravy mezi Británií a Francií se mezitím stále jedná.

  • Dva blízcí spolupracovníci papeže se nakazili koronavirem

    Dva kardinálové, kteří jsou blízkými spolupracovníky papeže Františka, se nakazili koronavirem. Informují o tom dnes světové agentury. Jedná se o papežova almužníka, polského kardinála Konrada Krajewského, a italského kardinála Giuseppeho Bertella, který řídí vnitřní záležitosti Vatikánu. S oběma kardinály se papež František často schází. Ke zdravotnímu stavu obou hodnostářů se Vatikán nevyjádřil.

    Podle agentury Reuters není jasné, zda se oba kardinálové zúčastnili pondělního setkání papeže s členy kurie. Kromě oficiálních akcí ale papež oba kardinály přijímá i ve své soukromé rezidenci.

  • RKI: Situace se i nadále zhoršuje

    Podle šéfa německého Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothara Wielera se koronavirová situace dále zhoršuje. Vyzval proto občany, aby se chovali zodpovědně, necestovali a vánoční svátky pokud možno oslavili jen v nejužším kruhu. „Máme před sebou několik skutečně těžkých týdnů. Neměli bychom si je ztěžovat,“ řekl podle agentury DPA Wieler.

    Podle něj nemůže mít v krátkodobém časovém horizontu pozitivní efekt ani koronavirová vakcína od firem Pfizer a BioNTech. Německo by jí do konce roku mělo obdržet 1,3 milionu dávek a 27. prosince plánuje zahájit očkování obyvatelstva. Podle ministra zdravotnictví Jense Spahna by mělo být od ledna očkováno týdně asi 670 000 lidí.

  • Spánek jako zbraň proti covidu-19. Nemoc mu ale zároveň také škodí

    Spánkový hormon melatonin by mohl pomoci v léčbě nakažených covidem-19. U vyléčených osob z covidu-19 se ale i po delší době objevují poruchy spánku. Vzájemné působení nemoci a spánku momentálně zkoumá hned několik vědeckých týmů.

  • Slovenský ministr zemědělství je kvůli nákaze covidem-19 v nemocnici

    Slovenský ministr Ján Mičovský je jedním ze šesti členů slovenské vlády, kteří se nakazili covidem-19. Brzy 66letý Mičovský je kvůli komplikacím v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný, nepotřebuje plicní ventilátor a komunikuje. Trápila ho vysoká teplota a kašel, píše deník SME.

  • Šestý člen slovenské vlády má koronavirus, nakazil se ministr financí

    Pozitivní test na nákazu covidem-19 už měl premiér, ministři obrany, zemědělství a financí a ministryně pro regionální rozvoj a vicepremiér pro legislativu. Posledním nakaženým je ministr financí Eduard Heger (OĽaNO), píše Denník N.

  • Evropská pobočka WHO kvůli novému kmeni covidu-19 svolá členské státy

    Evropská pobočka Světové zdravotnické organizace svolá členské státy kvůli novému kmeni covidu-19, který se šíří z jihu Velké Británie, píše AFP. Termín schůzky je zatím nejasný.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy