Hlavní obsah

Jižní Korea sesadila definitivně prezidentku Pak Kun-hje

Soud definitivně sesadil Pak Kun-hje z funkce

 

Reklama

Prezidentka ztratila imunitu a bude se zpovídat z korupce. Jižní Korea si zvolí novou hlavu státu za dva měsíce.

Článek

Jihokorejský ústavní soud zbavil prezidentku Pak Kun-hje moci. Doplatila tak na důvěru, kterou měla ke své přítelkyni Čche Son-sil.

Prezidentka je zapletená do korupční aféry, ve které figuruje i šéf společnosti Samsung Group. Mimo jiné i on si měl prostřednictvím darů prezidentčině důvěrnici zajišťovat náklonnost hlavy státu a jihokorejské vlády.

Pak Kun-hje se stala vůbec první jihokorejskou demokraticky zvolenou hlavou státu, která byla zbavena funkce.

Úřad zvláštního prokurátora v březnu zveřejnil podrobné výsledky sedmdesátidenního vyšetřování, podle nichž se Pak přímo podílela na braní úplatků. Prokuratura tímto obviněním otevřela cestu pro stíhání nyní již bývalé prezidentky, která se ztrátou vrcholné státnické funkce zároveň přišla o imunitu.

Video: Kdo jsou hlavní aktéři jihokorejské korupční aféry?

Zvláštní prokuratura rovněž Pak obvinila, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 000 umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Zemi nyní podle ústavy čekají do 60 dní nové volby. Jihokorejci měli původně nového prezidenta vybírat na konci roku, ale páteční verdikt hlasování uspíšil. Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in, naopak bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který byl považován za vážného soupeře, se kandidatury vzdal.

Reklama

Doporučované