Hlavní obsah

Jižní Korea zakáže středoškolákům koupi kávy

Reklama

Po zákazu energetických nápojů na jihokorejských základní a středních školách se opatření rozšiřuje i na kávu. Vládní kampaň reaguje na zprávy médií o tom, že někteří studenti mají zrychlený srdeční tep, problémy se spaním nebo pociťují nervozitu.

Článek

Jižní Korea zakáže prodej kávy na školách, vládní kampaň si klade za cíl prosadit u žáků i učitelů zdravější životní styl, napsal dnes list The Guardian. Od poloviny září už nebudou prodejní automaty a bufety na základních a středních školách nabízet kávové výrobky, informovalo jihokorejské ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv. Kampaň reaguje na zprávy médií o tom, že někteří studenti mají zrychlený srdeční tep, problémy se spaním, točí se jim hlava nebo pociťují nervozitu.

Mnoho žáků pije kávu nebo energetické nápoje, aby si v prostředí vysoce soutěživého jihokorejského školství udrželi bdělost a pozornost.

Zákazu prodeje kávy ve školách předcházelo letos obdobné opatření, které se týkalo energetických nápojů. Televizní kanály zase podle nedávného nařízení nesmí v čase, kdy jsou uváděny dětské pořady, vysílat reklamy na rychlé občerstvení, přeslazené potraviny a nápoje s vysokým obsahem kofeinu.

Jihokorejské úřady tvrdí, že se snaží omezit dětskou obezitu. V roce 2016 mělo nadváhu 17 procent studentů základních a středních škol, kdežto před deseti lety bylo obézních 12 procent žáků.

Průměrný Jihokorejec vypije 181 šálků kávy za rok, což je nejvíc v rámci celé Asie.

Reklama

Doporučované