Hlavní obsah

Jóga podle indického premiéra. Kreslený Naréndra Módí předcvičuje na YouTube

Indický premiér Naréndra Módí různými způsoby popularizuje jógu.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Ministerský předseda Indie po prosazení uznání Mezinárodního dne jógy Organizací spojených národů a zřízení ministerstva jógy nyní na internetu předcvičuje různé jogínské pozice.

Článek

Indický premiér Naréndra Módí na svém oficiálním YouTube kanálu zveřejnil kreslená videa, na kterých předcvičuje jógu. Ukazuje například pozici hory (tadásana) nebo trojúhelníku (trikónásana). Autory videa jsou podle slov premiéra jeho mladí podporovatelé. Informaci přinesl zpravodajský web The Guardian.

Módí je svou vášní pro jógu známý. V roce 2014 po svém nástupu do funkce premiéra přesvědčil Organizaci spojených národů, aby 21. červen vyhlásila Mezinárodním dnem jógy. V tento den Módí v minulých letech předcvičoval tisícům lidí. Ve stejném roce také zřídil ministerstvo jógy a do některých škol zavedl povinné cvičení.

Indický premiér vnímá disciplínu vycházející z indické náboženské tradice jako klíč ke svému zdraví. Podle svých slov spí jen čtyři hodiny denně a energii čerpá zejména z přísného každodenního cvičení jógy a dechových cvičení.

Propagace disciplíny indickým nacionalistickým premiérem nezůstává bez kritiky. V roce 2015 skupina indických muslimů obvinila jeho vládu z protežování hinduistických duchovních praktik.

Popularita jógy na Západě roste od 80. let minulého století. V roce 2016 ji ve Spojených státech praktikovalo téměř 37 milionů lidí. V roce 2012 jich přitom bylo 20,4 milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované