Hlavní obsah

John Glenn, první Američan, který obletěl zemi, i nejstarší astronaut ve vesmíru

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Astronaut John Glenn zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let.

Článek

Národní hrdina Spojených států John Glenn zemřel v Jamesově onkologické nemocnici ve státě Ohio. Dva roky předtím prodělal operaci srdce a následně mozkovou mrtvici. Až do smrti působil na John Glenn School of Public Affairs, která je součástí Ohio State University. Podle stanice BBC se očekává, že Glenn bude pohřben na národním hřbitově v Arlingtonu ve Virginii.

Glenn absolvoval 149 bojových misí během 2. světové války

Po vystudování strojírenství na Muskingum College se Glenn v roce 1942 zapsal do programu pro budoucí letce. Krátce nato narukoval do armády k námořnictvu. Hodnost poručíka získal v roce 1943. Poté přišla svatba. Jeho ženou se stala láska z dětství, Anna Margaret Castor. V roce 1944 byl přidělen k námořní skupině VMO-155. Glenn létal nad Marshallovými ostrovy, kde útočil na protiletadlové dělostřelectvo Japonska. V roce 1945 byl převelen na námořní leteckou základnu Patuxent River, kde byl ke konci války povýšen na kapitána.

Do Korejské války byl poslán jako člen letky VMF-311, kde byl jeho častým spolubojovníkem baseballista Ted Williams z týmu Boston Red Sox. Později létal Glenn v Koreji u letectva v rámci služební výměny. Během této služby sestřelil tři nepřátelské MiGy-15. Za svou službu obdržel několik medailí.

V roce 1959 byl Glenn přidělen k NASA jako jeden z astronautů pro projekt Mercury

Glenn se stal pilotem prvního amerického letu po oběžné dráze s lodí Friendship 7 při misi Mercury-Atlas 6, a to 20. února 1962. Po třech obletech země trvajících 4 hodiny, 55 minut a 23 sekund přistál na zemi a stal se národním hrdinou.

Glenn odešel z NASA šest týdnů po smrti prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl jeho přítelem. Důvodem byl zájem o křeslo senátora za Ohio. V roce 1965 odešel jako plukovník od námořnictva a vstoupil do světa obchodu jako člen vedení Royal Crown Cola. Později se vrátil do světa politiky.

Podruhé se Glenn podíval do vesmíru 29. října 1998 na palubě raketoplánu Discovery v rámci mise STS-95. Při misi na něm byly studovány důsledky vesmírného letu pro starého člověka. Glennovi bylo 77 let a je tedy nejstarším astronautem. Mezi jeho dvěma pobyty ve vesmíru uběhlo 35 let, což je naprostý unikát.

Glenn se stal v roce 1974 senátorem, když porazil starostu Clevelandu Ralpha Parka

Glenn byl jedním z pěti senátorů, kteří se zapletli do skandálu s přijetím 200 tisíc dolarů od Charlese Keatinga. Glenn a republikán John McCain byli ale očištěni. Senátní komise konstatovala, že Glenn se dopustil špatného úsudku, ale ničeho horšího. Skandál dal republikánům naději na výhru ve volbách v roce 1992, ale Glenn jasně porazil jejich kandidáta, Michaela DeWineho a udržel si své křeslo. Jeho kariéra v Senátu trvala až do roku 1999.

V roce 1984 se Glenn ucházel o kandidaturu na prezidenta za Demokratickou stranu. Jeho soupeřem byl Walter Mondale, senátor za Minnesotu. Nejprve se mu vedlo dobře. Pomohlo mu i uvedení filmu The Right Stuff o sedmičce astronautů programu Mercury, kde byl Glenn zobrazen ve velice pozitivním světle. Glenn ale brzy svůj zájem obrátil na domácí politiku a při primárkách v Iowě propadl. Při neúspěšné kampani se Glenn silně zadlužil a dluh musel několik let splácet.

Reklama

Související témata:

Doporučované