Hlavní obsah

John Lennon si sedl na brýle. Teď se vydražily za neuvěřitelnou sumu

Foto: Profimedia.cz

V dražbě se prodaly brýle Johna Lennona. V přepočtu za téměř 4,3 milionu korun.

Reklama

Aukční síň Sotheby’s dražila artefakt, který mnoho movitých milovníků Beatles muselo mít. A na výsledku aukce to bylo znát, s finální cenovkou 183 500 dolarů, tedy téměř 4,3 milionu, překonaly ikonické kulaté obroučky vyvolávací cenu skoro dvacetkrát.

Článek

Alan Herring pracoval pro Beatles jako řidič.

„V létě 1968 jsem vyzvedával Johna, Ringa a George Ringovým mercedesem a vezl jsem kluky do kanceláře. Když John vystupoval z auta, všiml jsem si, že nechal tyhle sluneční brýle na zadním sedadle a že jedna obruba nedrží pohromadě. Zeptal jsem se ho, jestli mu je mám nechat spravit. Řekl mi, ať si s tím nedělám starosti, že je nosí jen kvůli image,“ vypráví příběh, který po letech způsobil rozruch v aukční síni.

„Spravit jsem je nikdy nenechal. Zůstaly prostě tak, jak je u mě John zapomněl,“ dodal Herring.

Odborníci odhadli cenu poškozených brýlí s typickými kulatými obrubami zhruba na devět tisíc dolarů. U této sumy také dražebník poprvé zvolal „kdo dá víc“?

A pak to ještě zopakoval mnohokrát… Herringova kořist se nakonec vydražila za 183 500 dolarů, v přepočtu téměř 4,3 milionu korun.

Brýle a dalších několik upomínkových předmětů na online akci koupil zájemce, který své jméno nechtěl zveřejnit. V jeho nákupním košíku se objevil také například náhrdelník kytaristy George Harrisona za 13,3 tisíce dolarů.

Skupina The Beatles má dodnes na celém světě statisíce skalních fanoušků, proto se předměty, které jejím členů patřily nebo na ně upomínají, prodávají často za enormně vysoké částky. Například v roce 2015 se Lennonova akustická kytara Gibson vydražila za 2,4 milionu dolarů, sitár George Harrisona se v roce 2017 prodal za 62 500 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované