Hlavní obsah

Johnson čelí podezřením ze zneužití úřadu starosty Londýna i z obtěžování novinářky

Americká podnikatelka Jennifer Arcuriová měla podle The Times neprávem získat až 126 000 liber (3,5 milionu Kč).Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Britský premiér Boris Johnson čelí podezření ze zneužití úřadu v době, kdy zastával funkci starosty Londýna. Protežoval prý americkou podnikatelku Jennifer Arcuriovou. Podezření má prošetřit britská policejní inspekce. Informoval o tom nedělník The Sunday Times. Kromě toho obvinila novinářka Charlotte Edwardesová, že jí v roce 1999 pod stolem silně stiskl stehno.

Článek

V kauze jde o finanční podporu a účast na obchodních cestách. Arcuriová z nich měla profitovat, ačkoli nesplňovala nezbytné podmínky. Její společnost údajně obdržela několik tisíc liber ve sponzorských darech.

Policejní inspekce se zatím rozhoduje, zdali začne předsedu vlády vyšetřovat. Johnson i s ním spřátelená Američanka obvinění odmítají.

„Jsem velmi spokojený se vším, co jsem jako starosta Londýna udělal, a pyšný na všechno, co jsem udělal, když jsem propagoval Londýn v zámoří. Mé projevy vždy byly provedeny v souladu s kodexem a s pravidly. Všechno, co jsem udělal, bylo provedeno v naprostém souladu s pravidly,“ prohlásil Johnson při nedělní návštěvě nemocnice v Manchesteru.

Kdo je Jennifer Arcuriová?

Na Twitteru se popisuje jako podnikatelka, expertka a producentka kybernetické bezpečnosti. Svou kariéru podle BBC zahájila jako DJ v rádiu Disney, poté se přesunula k filmu. Pro nezávislé tvůrce filmu Arcuriová vytvořila streamovací platformu.

S Borisem Johnsonem se setkala po založení společnosti Innotech Network. Firma pořádá události, na nichž se diskutuje o technické politice. Johnson byl hlavním řečníkem na prvním ročníku.

Arcuriová také založila společnost s názvem Hacker House. Ta spolupracuje s etickými hackery, a snaží se tak například zkoumat zabezpečení systémů, aniž by způsobil újmu. Podle The Sunday Times Arcuriová také řekla přátelům, že s Johnsonem měla v období jeho starostování poměr.

„Dal mi ruku na stehno a stiskl,“ říká novinářka

Johnson měl kromě toho obtěžovat britskou novinářku Charlottu Edwardesovou. Ta premiéra obvinila, že jí v roce 1999 pod stolem silně stiskl stehno, a to v době, kdy byl také žurnalistou. Podobně podle ní Johnson obtěžoval i další ženu.

Edwardesová ve svém sloupku v nedělníku The Sunday Times tvrdí, že událost se stala během oběda pořádaného časopisem The Spectator. Tomu Johnson dělal šéfredaktora.

„Seděla jsem po Johnsonově pravici. Po jeho levici byla jedna mladá žena, kterou znám. Nalévalo se hodně vína, pilo se hodně vína. Pod stolem jsem cítila Johnsonovu ruku na svém stehně. Stiskl,“ napsala Edwardesová, která v té době jako mladá novinářka pro The Spectator psala příležitostně články.

Johnson ji podle ní stiskl „vysoko na noze“ tak silně, až se napřímila. Po obědě se svěřila ženě po Johnsonově levici, která jí sdělila, že k ní se nynější konzervativní předseda vlády zachoval stejně.

Úřad ministerského předsedy veškerá obvinění popřel.

„Toto obvinění je nepravdivé,“ reagovala v neděli Downing Street. Ministr zdravotnictví Matt Hancock nejprve uvedl, že v novinách je spousta jiných historek a že Johnson nikoho ohledně soukromého života nepoučuje. Později, po kritice a ještě před zveřejněním komuniké Downing Street, ale připustil, že Edwardesovou zná a že je důvěryhodná.

Podobně se vyjádřila také bývalá konzervativní ministryně práce a sociálních věcí Amber Ruddová, která nedávno pro nesouhlas s děním ve straně kvůli brexitu opustila vládu i konzervativce.

Odstoupit Johnson nehodlá

Johnson byl starostou Londýna v letech 2008 až 2016. Premiérem je teprve od letošního července a ve funkci se potýká především s obtížemi kolem odchodu Británie z Evropské unie. S tím se počítá 31. října. Zatím se však nerýsuje pokrok ohledně rozlukové dohody mezi Londýnem a Bruselem a britský parlament se staví proti odchodu Británie bez dohody s Unií.

S napětím je proto očekávána konference Johnsonovy Konzervativní strany, která začala v neděli. Předsedův projev je plánován na středu.

Premiér po nebývale útočné a vyhrocené středeční debatě v dolní komoře britského parlamentu minulý týden prohrál ve sněmovně další hlasování, když poslanci kvůli konferenci vládní Konzervativní strany odmítli přerušit své zasedání do 3. října. Po prohře Johnson uvedl, že nehodlá odstoupit, aby umožnil další odklad brexitu a zamezil tak odchodu Británie z EU bez dohody.

Reklama

Doporučované