Hlavní obsah

Johnson drtivě porazil konkurenci v prvním kole, z volby nového premiéra Británie vypadli tři kandidáti

Boris Johnson je favoritem na post britského premiéra.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Boris Johnson s přehledem postoupil z prvního kola vnitrostranické volby nového předsedy, a tedy předsedy vlády, v rámci Konzervativní strany. Vypadli Mark Harper, Andrea Leadsomová a Esther McVeyová.

Článek

Euroskeptik, zastánce možnosti tvrdého brexitu a bývalý ministr zahraničních věcí Spojeného království se v prvním ze série hlasování poslaneckého klubu konzervativců těší vysoké podpoře 114 poslanců.

Druhý se umístil nynější šéf britské diplomacie Jeremy Hunt se 43 hlasy, třetí byl ministr životního prostředí Michael Gove.

Nepostoupila bývalá vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová a poslankyně Esther McVeyová (jediné dvě dámy v desítce kandidátů, která se volby účastní). Obě se aktivně zasazovaly o realizaci tvrdého brexitu bez dohody.

Třetím nepostupujícím kandidátem je poslanec Mark Harper. Všichni tři nesplnili pro první kolo stanovenou podmínku získat hlas 16 ze 313 poslanců vládní strany. Ve druhém kole se kritérium zdvojnásobí.

Dále postoupil ministr vnitra Sajid Javid, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, exministr pro brexit Dominic Raab a poslanec Matt Hancock.

Další kolo se podle pravidel Konzervativní strany bude konat v úterý 18. června. Poslanci budou hlasovat i následující dva dny, tři slepená hlasování zredukují počet kandidátů na dva.

O tom, kdo z nich nahradí odcházející Theresu Mayovou v čele strany a vládního kabinetu, rozhodne všech přibližně 160 000 členů strany v korespondenční volbě. Její výsledek je očekáván 22. července.

Reklama

Doporučované