Hlavní obsah

Johnson je pod tlakem kvůli výrokům o původu Novičoku. Klamal veřejnost, prohlásil Corbyn

Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britský ministr zahraničí Boris Johnson čelí nepříjemným otázkám kvůli svému tvrzení, že podle britských expertů látka použitá v Salisbury proti ruskému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi pochází z Ruska.

Článek

Britský ministr zahraničí spolu s celým ministerstvem čelí silnému tlaku kvůli výrokům o původu látky Novičok, kterou byl v Salisbury otráven ruský exšpion Sergej Skripal. Problematické jsou především tweety ministerstva zahraničí a Johnsonovy výroky o tom, že Novičok určitě pochází z Ruska.

Britské ministerstvo zahraničí 22. března na Twitteru prohlásilo, že britští vědci potvrdili ruský původ Novičoku. Tentýž den tvrzení zopakoval sám Johnson v rozhovoru pro Deutsche Welle. Na otázku, jak si tím může být jistý po tak krátké době od útoku, odpověděl, že ho o tom přesvědčili pracovníci z vládního výzkumného střediska Porton Down.

Toto úterý ředitel střediska Porton Down sice potvrdil, že šlo o Novičok, zároveň ale přiznal, že místo jeho původu se vědcům zjistit nepodařilo. Johnson proto čelí nařčení, že zkreslil informaci, kterou dostal od výzkumného střediska. Například lídr britské opozice Jeremy Corbyn ho obvinil z klamání veřejnosti. Ministerstvo v reakci smazalo problematické tweety.

Johnson se tak navíc v této souvislosti dostal pod tlak, aby vysvětlil, zda se pozice vlády v záležitosti změnila poté, co byl vymazán tweet ministerstva zahraničí obviňující z útoku na Skripala Moskvu.

Novičok je podle informací médií nervově paralytická látka vyvinutá v Rusku, respektive v bývalém Sovětském svazu. Rusko obvinění, že stojí za otravou Skripala, opakovaně odmítlo. Kvůli aféře si západní země včetně Česka na jedné straně a Rusko na straně druhé vypověděly desítky diplomatů.

Reklama

Doporučované