Hlavní obsah

Johnson & Johnson podle soudu přispěl k opioidové krizi v USA. Musí zaplatit 13 miliard korun

Firma údajně nepravdivě informovala o rizicích návyku přípravků na bolest.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z největších výrobců léků na světě, společnost Johnson & Johnson, musí zaplatit státu Oklahoma pokutu 572 milionů dolarů. To je v přepočtu asi 13,3 miliard korun. Podle rozhodnutí soudu se firma podílela na takzvané opioidové krizi v USA.

Článek

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson měla podle oklahomského soudu přispět k závislosti lidí na opioidech. Údajně nepravdivě informovala o rizicích návyku přípravků na bolest a zároveň upřednostňovala jejich výhody.

„Opioidní krize je pro Oklahomany bezprostředním nebezpečím a hrozbou. Můj rozsudek zahrnuje zjištění a závěry zákona, že klamavý marketing a propagace opioidů obžalované firmy Johnson and Johnson, způsobily a potíže,“ uvedl soudce Thad Balkman podle agentury Reuters.

Částka vyměřená soudem společnosti J&J bude podle soudce Balkmana použita na péči a léčbu závislých na opioidech.

Firma s verdiktem nesouhlasí a chce se odvolat. „Soucítíme se všemi, kteří trpí zneužíváním návykových látek, ale Johnson & Johnson nezpůsobil krizi opiátů v Oklahomě ani nikde v této zemi. Nevěříme, že fakta či zákon přispěly k dnešnímu rozhodnutí. Máme mnoho velkých důvodů pro odvolání, kterými se budeme řídit,“ prohlásila právní zástupkyně společnost Sabrina Strongová.

Zneužívání syntetických opiodů je ve Spojených státech v posledních letech velkým problémem. Podle amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí mezi lety 1999 a 2017 se opioidy v USA předávkovalo téměř 400 tisíc lidí. Podle právníků Oklahomy pak od roku 2000 v tomto americkém státě kvůli opioidům zemřelo asi 6 tisíc osob.

Americký prezident Donald Trump loni kvůli nadužívání opioidů a rostoucí závislosti pacientů na lécích proti bolesti vyhlásil v USA stav nouze.

Původně se uměle vyráběné opiody používaly jako léky na bolest pro těžce nemocné. Teď s ním lidé řeší hlavně svou závislost. Fentanyl je pro Američany droga levnější než heroin. Mezi ty nejsilnější drogy patří jeho příbuzný – karfentanyl.

„Karfentanyl je v podstatě stejně toxický. Je to opiát, který se používá u velkých zvířat, jako sedace například slonů. Kde se používají malé dávky. Je asi 10000krát účinnější než morfium,“ to řekl v pořadu Mapa Jiřího Hoška Martin Kuchař z VŠCHT.

Případ v Oklahomě není jediný. Výsledek soudního stání v Oklahomě pečlivě sledují žalobci v asi 2 tisících podobných soudních procesech, o nichž má v říjnu rozhodovat soud v americkém státě Ohio. Počátkem roku se v obdobném případu jako J&J dohodla se státem Oklahoma jiná farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries, platit bude 85 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované