Hlavní obsah

Johnson: Končí diktát vlády, svěříme lidem odpovědnost za boj s virem

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson kráčící na tiskovou konferenci, kde oznámil zrušení koronavirových omezení.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson na pondělní tiskové konferenci potvrdil, že 19. července Anglie skutečně rozvolní omezení a bude tak na samotných občanech, zda budou např. na veřejnosti nosit roušky nebo dodržovat rozestupy.

Článek

Podle původních plánů mělo k rozvolnění dojít už 21. června, píše BBC. Johnson si ale chtěl „vzít trochu času“, aby měl důkaz, že vakcíny pomohly přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými.

Johnson však prohlásil, že je načase skoncovat s „diktátem vlády“ a svěřit lidem odpovědnost za boj s virem. „Pokud bychom nepokračovali nyní, kdy jsme očkovacím programem očividně udělali tolik pro přerušení této vazby… Kdy bychom pokračovali?“ vysvětlil premiér.

Počet nově nakažených za den by se mohl podle Johnsona do data znovuotevření téměř zdvojnásobit na 50 tisíc. I počet úmrtí na koronavirus bude podle něj pravděpodobně nadále stoupat. Po boku svých vědeckých a lékařských poradců Johnson připustil, že v zimě může být nutné omezení znovu zavést.

Johnson uvedl, že možnost ukončit naprostou většinu omezení v Anglii byla dána úspěchem vakcinační kampaně. „Je čím dál tím jasnější, že tyto vakcíny jsou opravdu úspěšné, vzhledem k tomu, že většina hospitalizovaných není očkovaná,“ dodal premiér.

Johnson upozornil, že i když je nyní podle něj nejlepší čas restrikce ukončit, lidé by se stále měli mít na pozoru. Opatření pro boj s šířením nákazy navíc může vláda znovu zavést, pokud to bude potřeba. Lidé by se hlavně neměli pouštět do přílišného veselí a oslav, dodal premiér s tím, že je země „stále daleko od chvíle, kdy se s tímto virem vypořádá“.

Konečné rozhodnutí ohledně uvolnění od třetího červencového týdne Johnsonův kabinet oznámí 12. července. Zrušení či změnu dalších opatření, včetně těch týkajících se vzdělávání nebo cestování, oznámí vláda tento týden.

Pokud vše půjde podle plánu britského premiéra, skončí 19. července podle webu Financial Times (FT) limity pro společenská setkání, stejně jako požadavky na dodržování rozestupů a nošení roušek. Vláda, která představuje pravidla pouze pro Anglii, nikoliv Skotsko, Wales a Severní Irsko, bude jejich nošení v některých případech už jen doporučovat.

Směrnice pro „práci z domova“ pro podnikatele by v případě provedení současného plánu byly zrušeny. Zrušeny tak budou také restrikce na počet lidí, kteří se mohou setkat, a limity na kapacity v restauracích a dalších podnicích. Otevřou se noční kluby a neomezené množství lidí bude moci navštívit koncerty či sportovní utkání.

Zatímco někteří konzervativní poslanci v reakci na zrušení koronavirových opatření jásali, vědci byli mnohem opatrnější. Hlavní vědecký poradce vlády Patrick Vallance uvedl, že úspěšný vakcinační program oslabil souvislost mezi infekcemi a hospitalizacemi, ale „zcela ji neodstranil“. „V současné době čelíme narůstající epidemii a musíme se podle toho chovat,“ varoval Vallance.

Plán představený vládním kabinetem si vysloužil i kritiku, například od lídra opozičních labouristů Keira Starmera. Starmer, podle nějž by měla některá pravidla, jako nošení roušek ve veřejné dopravě, zůstat v platnosti, obvinil Johnsona z „bezohlednosti“. „Jednoduše zahodit veškerou ochranu, když je míra infekce na vzestupu, je lehkovážné,“ uvedl Starmer.

Britský lékařský svaz (BMA) chce, aby lidé nadále používali roušky a soustředili se na větrání objektů poté, co začal počet nově nakažených covidem-19 opět stoupat. „Tyto údaje společně se zvýšením počtu hospitalizovaných naznačují, že by bylo z hlediska veřejného zdraví nesprávné zrušit 19. července všechna omezení anebo ve veřejnosti vzbudit očekávání, že se vrátíme ke stavu před covidem, kdy nikdo nebude muset dodržovat žádná opatření,“ řekl předseda rady BMA, doktor Chaand Nagpaul, stanici Sky News.

Zatímco ministr financí Rishi Sunak se pochlubil tím, že svou roušku odloží co možná nejdříve, Johnson prohlásil, že ze zdvořilosti ji bude nosit i nadále. Prozatím se spekuluje o tom, zda londýnský starosta Sadiq Khan zachová v hlavním městě nutnost nošení roušek ve veřejné dopravě.

Británie v pondělí zaznamenala dalších 27 334 případů nákazy koronavirem, což podle agentury Reuters znamená za posledních sedm dní 53procentní nárůst proti předchozímu týdnu. S covidem-19 zemřelo dalších devět lidí.

Ve zhruba sedmašedesátimilionové Británii obdrželo nejméně první dávku očkování přes 45 milionů lidí, plně očkovaných je více než 33 milionů lidí.

Reklama

Doporučované