Hlavní obsah

Johnson mluvil s Rashfordem a odsoudil nekvalitní obědy pro děti

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britská vláda vyšetřuje potravinové balíčky zasílané rodinám s nízkými příjmy. Kvalita jídla doručovaného dětem vyvolala poprask u aktivistů, včetně anglického fotbalisty Marcuse Rashforda.

Článek

V úterý fotbalista Marcus Rashford nahrál spoluhráči Paulu Pogbovi na gól, který poslal Manchester United do čela anglické Premier League. Den poté Marcus Rashford hovořil s britským premiérem Borisem Johnsonem o balíčcích potravin, které jsou doručovány dětem v Anglii, píší britská média.

Útočník Manchesteru United Rashford uvedl, že mu Boris Johnson ve středu zavolal a potvrdil, že probíhá kontrola dodavatelského řetězce Chartwells. Johnson tak zřejmě učinil v reakci na několik snímků potravinových balíčků, které Rashford sdílel v tomto a minulém týdnu a podle nichž jsou balíčky pro děti nedostatečné z hlediska kvality i kvantity.

„Právě jsem si dobře pohovořil s předsedou vlády. Ujistil mě, že se zavázal k nápravě problému s potravinovými balíčky a že probíhá úplný přezkum dodavatelského řetězce. Souhlasí s tím, že fotografie balíčků sdílené na Twitteru jsou nepřijatelné,“ napsal Rashford na svém twitterovém účtu.

Rozhovor na Twitteru potvrdil i premiér Johnson. „Tyto potravinové balíčky nesplňují normy, které jsme si stanovili, a zúčastněné společnosti jsme dali jasně najevo, že je to ostudné. Dotčená společnost se správně omluvila a souhlasila s tím, že postiženým rodinám vyplatí náhradu,“ napsal Johnson.

Rodinám, které mají nárok na bezplatné školní stravování (FSM), byly balíčky zaslány jako součást sociálního programu v rámci třetí národní uzávěry, kvůli níž jsou školy v Anglii pro většinu žáků uzavřeny, píše web CNN. Podle řady příspěvků na sociálních sítích ohledně doručovaných potravin panuje nespokojenost.

Pondělní příspěvek od uživatelky Twitteru Roadside Mum podrobně popsal položky zaslané společností Chartwells, se kterou britská vláda uzavřela kontrakt. Uživatelka uvedla, že balíček obsahoval přísady na výrobu dvou tzv. oblečených brambor s fazolemi (v Británii oblíbený způsob pečení brambor - pozn. red.), osmi sýrových sendvičů, mrkve na dva dny, jablka na tři dny, chléb na dva dny, sladké svačiny na tři dny, těstoviny a jedno rajče.

Balíček měl podle příspěvku rodině vydržet 10 dní, rodina za něj vyměnila poukazy v hodnotě 30 liber. „Abych byla upřímná, dokázala bych za 30 liber (880 korun českých) udělat víc,“ napsala autorka hojně sdíleného příspěvku, která v dalším dodala, že stejné množství jídla si v běžném supermarketu mohla koupit za 5,22 libry (153 korun českých).

„Soukromá společnost, která má smlouvu na dovoz bezplatných školních jídel, má nepochybně dobrý zisk,“ stálo v tweetu.

Ministryně pro děti Vicky Fordová zahájila naléhavé vyšetřování a v úterý řekla, že společnost Chartwells „se oprávněně omluvila a připustila, že dotyčný balíček nebyl dostatečně dobrý“.

Společnost Chartwells v prohlášení dodala, že balíček, který autorce fotografie poslala, měl ve skutečnosti hodnotu pouze 10,5 libry, a nikoli hodnotu 30 liber, kterou by podle plánu britské vlády měl mít. Podle společnosti mají navíc vyfocené potraviny vystačit pouze na 5 dní, nikoliv na 10, jak uvádí autorka příspěvku.

K omluvě Chartwells přispěl i Rashford, kterého na Twitteru sledují přibližně 4,1 miliony uživatelů a jenž poslední týden strávil sdílením řady fotografií od rodičů, kteří nebyli spokojeni s tím, co jim v rámci programu bylo doručeno.

Z Rashfordovy komunikace se společností Chartwells vyplynulo, že před zavedením celonárodní uzávěry s dodavateli vláda málo komunikovala. „Děti by neměly hladovět na základě toho, že nekomunikujeme nebo nejsme transparentní s plány,“ napsal na Twitter Rashford.

Rashford, který se v dětství na bezplatné školní stravování musel spoléhat, v loňském roce spustil kampaň, která si kladla za cíl, aby vláda dětem v nouzi poskytovala poukazy na obědy zdarma i během školních prázdnin. Poctu Rashfordově kampani vyjádřila i britská královna Alžběta II.

Ministr školství Gavin Williamson ve středu podle Sky News uvedl, že je šířícími se fotografiemi „absolutně znechucen“. „Když jsem viděl ten obrázek, byl jsem naprosto znechucen. Jak by se dalo od rodiny, která tohle obdrží, skutečně očekávat, že vyrobí pět výživných jídel, jak je požadováno? Je to prostě nepřijatelné,“ řekl Williamson ve středu poslancům ve výboru pro vzdělávání.

Williamson dále uvedl, že společnosti Chartwells a celému sektoru bylo jasně řečeno, že takové chování prostě není správné. „Nebude to tolerováno. S tím nebudeme žít,“ dodal. Na Twitteru Williamson prohlásil, že se dnes setká se zástupci firem, které školní stravu zajišťují, aby jim objasnil, že příklady balíčků sdílené po sociálních sítích jsou nepřijatelné. Každý žák podle něj potřebuje výživný oběd.

Ve zprávě OSN z května 2019 o chudobě ve Velké Británii podle CNN stálo, že konzervativní vláda nevěnuje dostatečnou pozornost situaci 14 milionů lidí v Británii žijících na hranici chudoby. Spojené království je pátou největší ekonomikou na světě, přesto však jedna pětina její populace žije v chudobě, stojí ve zprávě, podle níž bude v příštích dvou a půl letech v chudobě žít 40 % dětí v Británii.

Reklama

Související témata:

Doporučované