Hlavní obsah

Johnson: Moskva útok na Skripala provedla kvůli volbám. Rusové se strachují o důkazy v britských rukách

Boris Johnson tvrdí, že útok na Skripala se odehrál v době ruských voleb naschvál. Moskva se naopak bojí o důkazy v rukách britských vyšetřovatelů.Video: Kateřina Vodvářková, AP, Reuters

 

Reklama

Boris Johnson obviňuje Moskvu, že útok na Skripala naplánovala úmyslně v období prezidentských voleb. Rusko považuje britská obvinění za hysterická a bezpředmětná. Naopak má strach o důkazy v rukách Britů.

Článek

Načasování nedávného útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala nervovou látkou v jižní Anglii pravděpodobně souviselo s ruskými prezidentskými volbami. Prohlásil to dnes v zahraničním výboru Dolní sněmovny britský ministr zahraničí Boris Johnson.

„Načasování je pravděpodobně těsněji navázáno na nedávné volby v Rusku,“ řekl Johnson. „A jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele,“ dodal.

Šéf britské diplomacie rovněž řekl, že Vladimir Putin chce vyvolávat potíže, kdykoli může. Zdůraznil přitom, že Británie se nehodlá zapojovat do nové studené války.

Moskva se naopak obává, že by Britové mohli zničit klíčové důkazy o útoku nervovým plynem v anglickém Salisbury. Britské úřady totiž buď nejsou schopné ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, nebo samy zinscenovaly útok na Sergeje Skripala a jeho dceru. Myslí si to alespoň ruský diplomat Vladimir Jermakov, který výrok pronesl v Moskvě před pozvanými velvyslanci.

Podle agentury Interfax také zdůraznil, že Rusko nikoho neobviňuje z otrávení Skripala a jeho dcery a že dřívější odvolávání se na Česko a Švédsko jako možné země původu jedu mělo sloužit pouze jako příklad vyspělosti výzkumu. „Prosíme, nevykládejte to jako výhrady k našim partnerům,“ prohlásil diplomat.

Žádná z britských vyšetřovacích verzí při kritickém rozboru podle něj neobstojí, jde jen o hysterické obviňování Ruska bez důkazů. Pokud by skutečně došlo k nasazení bojových otravných látek, neobešlo by se to bez masového umírání.

Schůzky v Moskvě se podle ruských médií odmítli osobně zúčastnit velvyslanci ze zemí, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, jakož i velvyslanec Německa či Evropské unie. Země ale nevyloučily účast nižších diplomatů.

Reklama

Doporučované