Hlavní obsah

Johnson ovládl i třetí kolo volby britského premiéra, končí Stewart

Johnson ovládl i třetí kolo volby britského premiéra, končí Stewart.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Do dalšího kola volby lídra britské Konzervativní strany postoupili exministr zahraničí Boris Johnson, současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove a ministr vnitra Sajid Javid. Vypadl ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart.

Článek

Po třetím kole opět vzrostl náskok hlavního favorita a jednoho z nejznámějších stoupenců brexitu Borise Johnsona. Hlasovalo pro něj 143 ze 313 konzervativních poslanců, což je o 17 více než při úterním druhém kole. Podpora euroskeptika, zastánce tvrdého brexitu a jednoho z hlavních protagonistů kampaně za vystoupení z EU z doby před referendem v roce 2016 se tak blíží hodnotě poloviny velikosti poslaneckého klubu konzervativců,

Druhou pozici uhájil ministr zahraničí Hunt, kterého podpořilo 54 poslanců, jeho náskok na třetího Govea se však ztenčil na pouhé tři hlasy. Boj o druhou postupovou pozici tak zůstává otevřený. Není vyloučené, že do něj zasáhne i ministr vnitra Javid, který si dnes polepšil ze 33 na 38 podporovatelů.

Poslance Konzervativní strany čeká ve čtvrtek ještě jedno, poslední ze série pouze jich se týkajících hlasování. Z něho vzejdou dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, kteří se utkají o post předsedy strany a vládního kabinetu.

Kdo z nich se jím stane, rozhodne přibližně 160 000 členů Konzervativní strany po celé Británii v korespondenční volbě. Výsledek volby bude znám 22. července.

Všeobecně se očekává, že jasným favoritem na postup i celkové vítězství je Boris Johnson, který se napříč řadovými členy těší větší podpoře než v poslaneckém klubu. O to, kdo bude ve finále jeho vyzyvatelem, se patrně poperou Jeremy Hunt s Michaelem Govem.

Reklama

Doporučované