Hlavní obsah

Johnson přestavuje britskou vládu, nečekaně skončil ministr financí Džavíd

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson chtěl vyměnit poradce ministra financí, Sádžid Džavíd odmítl a rezignoval.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson rekonstruuje vládu. A vzal to „zgruntu“. Ani ne dva týdny poté, co Velká Británie odešla z Evropské unie, se ministerská sestava mění. Dopředu se vědělo o ministryni obchodu, životního prostředí a o ministrovi pro Severní Irsko. Nečekaně ale skončil i ministr financí Sádžid Džavíd. A Johnson už oznámil i jeho nástupce, bude jím Rishi Sunak.

Článek

Podle reportérky BBC Džavíd skončil poté, co mu Johnson vytyčil podmínky – musel by se zbavit svých poradců. Na to ministr financí nepřistoupil a sám rezignoval. Přestože premiér ještě během prosincových voleb tvrdil, že je Džavídovo ministerské místo jasně dané.

„Džavíd odstoupil z funkce ministra. Premiér řekl, že musí vyhodit všechny jeho vysoce postavené poradce a nahradit je lidmi, které Downing Street schválí, aby tvořili jeden tým. Sádžid Džavíd řekl, že žádný důstojný ministr by nemohl přijmout takové podmínky,“ řekl podle britského The Guardian zdroj obeznámený se situací.

Britská média rezignaci Sádžida Džavída srovnávají s odchodem Nigela Lawsona z vlády Margaret Thatcherové v roce 1989. Od té doby podle nich nezažil Westminster překvapivější odchod. Oba také skončili poté, co chtěl obyvatel Downing Street číslo 10 ministrovi vyměnit jeho poradce.

Podle twitterového premiérského účtu bude Džavídovým nástupcem Rishi Sunak. Působil jako první náměstek ministra financí.

Sádžid Džavíd je padesátiletý konzervativec. Působil jako ministr vnitra ve vládě Theresy Mayové a ministr financí ve vládě Borise Johnsona.

Vedle něj skončili i ministryně obchodu Andrea Leadsomová, ministryně životního prostředí Theresa Villiersová nebo ministr pro Severní Irsko Julian Smith. O místo přišla i náměstkyně Esther McVeyová, která působila na ministerstvu pro bytovou výstavbu, Nusrat Ghaniová a George Freeman z ministerstva dopravy. Kabinet opouští i Chris Skidmore z ministerstva školství.

Dalším nečekaným krokem Borise Johnsona bylo odvolání generálního prokurátora Geoffreyho Coxe. Informaci přinesla stanice BBC.

Ještě ve čtvrtek by měl Boris Johnson oznámit jména nových ministrů a jejich náměstků. Stejně tak má premiér říct, kdo se ujme funkce předsedy klimatické konference OSN, fóra COP26, které Británie letos v listopadu hostí.

Reklama

Doporučované