Hlavní obsah
Online

Johnson ani napotřetí nerozpustil Dolní sněmovnu. Vláda chce vyrukovat se zákonem o předčasných volbách

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

V pondělí odpoledne Evropská unie posvětila odklad brexitu na 31. ledna. Boris Johnson později večer předložil návrh na rozpuštění Dolní sněmovny a vypsání předčasných voleb. Britský premiér je chce uspořádat 12. prosince, opozice ale jeho návrh nepodpořila. Johnson nicméně stále může implementovat návrh do zákona a ten v Dolní sněmovně schválit prostou většinou. Poslanci budou téma znovu projednávat v úterý.

Článek

Vláda premiéra Borise Johnsona se pokusila rozpustit parlament už potřetí za poslední dva měsíce. Opozice v září tuto snahu zablokovala s tím, že pro vypsání voleb musí být odvrácena hrozba brexitu bez dohody.

Labouristé tento požadavek opakovali i na konci minulého týdne, když vláda ohlásila nový pokus o rozpuštění parlamentu. Schválení britské žádosti o tříměsíční odklad odchodu z Evropské unie, které dnes oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk, ale podle všeho není pro hlavní opoziční uskupení dostačující.

Labouristické špičky byly kvůli svému nejasnému postoji pod rostoucím tlakem, neboť stranický lídr Jeremy Corbyn po nových volbách pravidelně volal už od těch posledních na jaře 2017. Aktuálně ale labouristé v některých průzkumech veřejného mínění ztrácejí na vládní konzervativce i 15 procent.

Johnson obnovil snahu o vyvolání voleb poté, co minulý týden zákonodárci zablokovali extrémně rychlý harmonogram přijetí prováděcího zákona k dosud neschválené dohodě o brexitu. Navrhl, aby šli voliči k urnám 12. prosince, přičemž avizoval, že by před rozpuštěním parlamentu umožnil opět projednávat zmíněný zákon potřebný pro ratifikaci „rozvodové“ dohody. Příslušníci opozice se ale ve velkém počtu neúčastnili hlasování a Johnson tak dvě třetiny hlasů pro svůj návrh nezískal. Pro jeho návrh hlasovalo 299 z požadovaných 434 poslanců.

Johnson se po porážce nechal slyšet, že vypracuje zákon o uspořádání předčasných voleb 12. prosince. Na prosazení zákona by mu stačily hlasy prosté většiny poslanců, opatření by ovšem muselo projít celým legislativním procesem a Johnson by jej neměl plně v moci.

Část sněmovny se stále nevzdává možnosti, že Británie nakonec Evropskou unii neopustí. Rebelové proto chtějí pomocí separátního zákona uspořádat volby už 9. prosince a zabránit Johnsonovi, aby dotáhl brexitovou dohodu do konce.

  • Projednávání voleb a brexitu končí, poslanci se k tématu vrátí zítra

    Blok, při kterém poslanci projednávali potenciální předčasné volby, skončil. Johnson se po porážce nevzdává a chystá se navrhnout zákon, ve kterém implementuje návrh na předčasné volby 12. prosince. S vlastním návrhem uspořádat volby 9. prosince a za jiných podmínek chce zase vyrukovat opozice.

  • Reakce Corbyna na vládní snahu uzákonit datum voleb

    „Rozumím tomu tak, že zítra (v úterý) bude předložen návrh zákona. Pochopitelně se na to podíváme a prozkoumáme ten návrh a těšíme se na jasné, definitivní rozhodnutí, že brexit bez dohody je absolutně mimo hru a že nehrozí, aby tento předseda vlády nedodržel své slovo,“ citoval deník The Guardian lídra labouristů Jeremyho Corbyna.

  • Johnson neuspěl s návrhem uspořádat předčasné volby, opozice se zdržela hlasování

    Britskému premiérovi se nepodařilo prosadit návrh rozpustit Dolní sněmovnu a uspořádat předčasné volby. Pro návrh bylo 299 poslanců, proti 70. Johnson však potřeboval podporu dvou třetin hlasujících.

  • Hlasování začalo

    Poslanci v Dolní sněmovně pravě začali hlasovat o tom, zda chtějí uspořádat předčasné volby 12. prosince.

  • Vláda pozastaví kampaň Připravte se na brexit

    Poté co opozice tvrdě kritizovala, že Johnson za brexitovou kampaň utratil vysoké sumy, zpravodajství Sky News informovalo, že vláda pozastaví kampaň Get Ready for Brexit (v překladu Připravte se na brexit), která měla veřejnost informovat o chystaném odchodu z Evropské unie.

  • SNP chce, aby mohli volit i lidé ve věku 16 a 17 let

    Skotská národní strana, která v Dolní sněmovně disponuje 15 poslanci, navrhuje, aby se volební právo pro příští volby rozšířilo i na šestnáctileté a sedmnáctileté občany.

    Podle korespondentky Sky News je rozprava v dolní komoře naplněná zlostí na obou stranách politických táborů. „Nikdo nikoho neposlouchá,“ napsala Kate McCannová na Twitter.

  • Corbyn se stále obává brexitu bez dohody

    Jeremy Corbyn by pro předčasné volby hlasoval, pokud by byla definitivně zažehnána možnost tvrdého brexitu, sdělil v Dolní sněmovně. Toto riziko však podle vůdce labouristů stále trvá. Corbyn rovněž požaduje, aby bylo datum voleb napevno vepsáno do britského práva.

  • Podle volebního průzkumu labouristé ztrácí moc

    Podle posledního volebního průzkumu agentury Britain Elects by konzervativci ve volbách získali 35,1 procenta hlasů, labouristé 25,4 procenta, liberální demokraté 18,1 procenta, Brexit Party 11,3 procenta a Strana zelených 4 procenta.

  • DUP vládní návrh nepodpoří

    Demokratická unionistická strana, která v Dolní sněmovně sdružuje politické frakce Severního Irska, podle Sky News v „žádném případě“ nepodpoří Johnsonův návrh na uspořádání předčasných voleb. DUP má v dolní komoře deset poslanců.

  • Donald Tusk právě obdržel Johnsonův dopis, ve kterém akceptuje odklad brexitu

    „Velmi doufám, že brzy necháme toto složité období za námi, rychle ukončíme formální členství v Evropské unii a začneme s vyjednáváním budoucích podmínek ohledně volného trhu a dalších partnerských záležitostí,“ napsal Johnson v dopise, který rozeslal Evropské radě, Komisi i Parlamentu.

  • Opozice chce obejít Johnsona a separátním zákonem určit jiné datum voleb

    Dle předběžných vyjádření dnes opozice vládní návrh na rozpuštění parlamentu nepodpoří, předvánoční volby jsou ale stále ve hře. Podmínku dvoutřetinové podpory totiž lze obejít schválením stručného zákona o načasování voleb, k čemuž stačí prostá většina. Takovýto návrh by ovšem na rozdíl od toho dnešního musel projít všemi fázemi legislativního procesu a mohl by být pozměněn k nelibosti kabinetu.

    Pravděpodobnost uskutečnění tohoto záložního plánu o víkendu zvýšila změna v postoji dvou opozičních stran: Skotské národní strany (SNP) a liberálních demokratů. Tuto cestu by nyní za určitých podmínek podpořily. Podle britských médií by vláda mohla příslušný zákon předložit už v úterý.

Reklama

Hlavní zprávy