Hlavní obsah

Johnson se zhlédl v Trumpovi a selektuje novináře. Ti drží spolu

Foto: Profimedia.cz

Borisu Johnsonovi jsou média trnem v oku.

Reklama

Poradce premiéra Borise Johnsona zakázal části novinářů vstup na jednání v Downing Street.

Článek

Velká Británie prožívá první týden mimo Evropskou unii. Pondělí se neslo za Lamanšským kanálem ve znamení táhlých proslovů a jednání. Britské vládní špičky řešily primárně obchodní dohodu s Evropskou unií nebo dopady koronaviru.

Klíčové brífinky probíhaly během celého dne ve vládní budově v Downing Street. Do čísla deset se na konferenci o Evropské unii tradičně vypravili také novináři. To ale ještě nevěděli, že marketingový tým Borise Johnsona sestavil seznam nepohodlných žurnalistů, které dovnitř nepustí. O celé kauze informoval deník The Guardian.

Ano, ano, ne, ne

Když se tak zaměstnanci médií dostavili na chodbu před jednací místností, jeden z Johnsonových poradců začal novináře selektovat. „Pohodlné“ reportéry poslal na jednu stranu koberce, zatímco ostraha přikázala ostatním novinářům, aby si stoupli na druhou stranu. Ti nemohli dál.

Mezi zakázané novináři přitom patřili zaměstnanci předních britských médií jako Daily Mirror, Independent nebo Huffington Post.

Na šokující postup rychle zareagovali novináři, kterým Johnson přístup povolil. Rozhodli se projevit solidaritu se svými kolegy z branže a konferenci v Downing Street bojkotovali.

Z budovy tak odešla například přední politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová, známý moderátor televize ITV Robert Peston i novináři z The Guardian, Financial Times, The Daily Telegraph nebo Sky News.

Johnsonův kontr

Výše zmíněné opatření rozpoutalo na sociálních sítích vlnu negativních reakcí. Ozvali se jak novináři, tak britští politici. Mezi nimi například labourista Darren Jones, podle kterého cenzura rozhodně není „britský styl“. Brzy přišla odezva také z Downing Street.

Podle webu BuzzFeed UK měl k pozvaným novinářům promluvit Johnsonův brexitový vyjednavač David Frost. Poradce měl přítomným vysvětlit že brífink pro kompletní sestavu zpravodajů proběhl už dříve a následně je na programu schůzka jen pro vybrané specialisty. Všichni novináři měli podle Downing Street o tomto harmonogramu vědět.

Alternativní vysvětlení příběhu ale na Twitteru okamžitě popřel například zpravodaj Nigel Morris.

Johnsonovy praktiky jsou dlouhodobě srovnávány s manýry amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bílý dům v minulosti například odebral akreditaci určitým novinářům nebo nepohodlným zpravodajům zakázal přístup na vybrané akce.

Reklama

Doporučované