Hlavní obsah
Online

Británie zná nového premiéra, do čela země jde Boris Johnson

Británie se dnes dozvěděla, že v čele vlády bude Boris Johnson.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Členové Konzervativní strany vybrali do čela vlády Borise Johnsona. Ve stranickém hlasování získal oproti Jeremymu Huntovi dvojnásobný počet hlasů.

Článek

Po nezdaru končící premiérky Theresy Mayové se realizace britského odchodu z Evropské unie má zhostit jeden z nejznámějších zastánců brexitu Boris Johnson. Bývalý londýnský starosta a exministr zahraničí dnes vzešel jako vítěz z volby nového lídra vládní Konzervativní strany a ve středu by se měl ujmout funkce předsedy britské vlády. V dnešním projevu slíbil, že brexit už se nebude odkládat a že Británie evropský blok opustí za 100 dní – 31. října.

Johnson byl od začátku volby stranického lídra jasným favoritem a do finále, ve kterém o dvojici kandidátů mohlo hlasovat 160 tisíc členů strany, postoupil společně se současným šéfem diplomacie Jeremym Huntem. Podporu mu nakonec vyjádřilo 66,4 procenta hlasujících. Ve svém krátkém projevu Johnson prohlásil, že volební kampaň skončila a začíná práce.

Johnson chce po nástupu do úřadu vyjednat změny ve stávající brexitové dohodě a zároveň vystupňovat přípravy na brexit bez dohody, aby ukázal zbytku Unie odhodlání Británie z bloku odejít. Stejně jako Mayová však bude muset čelit patové situaci v Dolní sněmovně, neochotě EU jednat o úpravě již dohodnutých podmínek brexitu a také nejednotě uvnitř Konzervativní strany.

Mayová oficiálně oznámí královně Alžbětě II. svou rezignaci na premiérskou funkci ve středu. Panovnice vzápětí přijme nového lídra konzervativců a vyzve ho k sestavení nové vlády.

  • Johnsonův vítězný proslov

    „Brexit, sjednotit zemi a porazit Jeremyho Corbyna,” řekl Johnson ve svém projevu a sklidil velký potlesk svých spolustraníků. Poděkoval Therese Mayové i Huntovi.

    Foto: Facebook.com/Conservatives

    Nový premiér Velké Británie.

  • Podle Petříčka vzrostla šance na brexit bez dohody

    Šéf české diplomacie Tomáš Petříček ČTK sdělil, že od nového britského premiéra očekává rychlou snahu o zahájení jednání s EU. Měl by se podle něj zvážit i další odklad brexitu, pokud by se jevil jako cesta k nalezení podpory pro dojednané podmínky britského odchodu. „Boris Johnson ale hovořil jasně. Pravděpodobnost tvrdého brexitu se podle mě v tuto chvíli zvýšila,“ dodal ministr.

  • Jeremy Corbyn vydal prohlášení k vítězství Borise Johnsona, prý není premiérem pro všechny

    „Po téměř desetiletí úsporných opatření potřebujeme premiéra, který bude na straně většiny, ne menšiny. Boris Johnson vyhrál s podporou méně než 100 000 nezastupujících členů Konzervativní strany díky slibům snížení daní pro bohaté, prezentování sebe sama jako nejlepšího přítele bankéřů a tlačení na přijetí škodlivého brexitu bez dohody. Ale podporu naší země nezískal. Johnsonův brexit bez dohody by znamenal krácení pracovních míst, vyšší ceny v obchodech a riziko, že naše národní zdravotní služba bude prodaná americkým korporacím v obchodech se zlatíčky jako je Donald Trump. Lidé naší země by měli rozhodovat o tom, kdo bude jejich premiér. Potřebujeme vládu pro mnohé, ne konzervativní vládu Borise Johnsona jen pro pár. Lidé v naší zemi by měli o tom, kdo se stane premiérem, rozhodnout v parlamentních volbách.“

  • Ivanka Trumpová se připojila ke gratulantům, pobavila Twitter svým překlepem

    Ke gratulantům se připojila i Ivanka Trumpová. Ve svém tweetu se jí ale podařilo udělat překlep v názvu Spojeného království. Původní příspěvek smazala.

    Podobný kousek se před nedávnem povedl i jejímu otci, americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, kdy se na svém Twitteru pochlubil setkáním s princem Charlesem, kterého označil jako „Prince of Whales“ – prince velryb.

    Foto: Twitter.com/ivankatrump

    Tweet Ivanky Trumpové.

  • Irsko doufá v konstruktivní spolupráci

    V neděli Simon Coveney vyjádřil obavy nad brexitem bez dohody, protože by došlo k „zásadnímu narušení hospodářství celého Irska“. Ve svém tweetu nyní doufá v konstruktivní spolupráci.

  • Gratulace přicházejí i od Evropské komise

    Gratulace přicházejí i ze strany šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Reportérům BBC řekla, že se těší na „dobře fungující spolupráci“ s novým premiérem Spojeného království. Dodala, že je čeká plno „různých a nelehkých úkolů“.

  • Podporu Johnsonovi vyjádřil i Philip Hammond, přestože se kancléřem stát nechce

    Philip Hammond se chystá vzdát místa kancléře, protože nechce pracovat pod Borisem Johnsonem. Hammond s Johnsonem nesouhlasí ohledně způsobu odchodu z Evropské unie, nicméně na svém Twitteru mu vyjádřil podporu.

  • Zdá se, že Rory Stewart potvrzuje svou rezignaci

    Kandidát předchozích kol Rory Stewart na svém Twitteru naznačil, že naplní svá slova o rezignaci po vítězství Borise Johnsona.

  • Podle Carolyn Fairbairnové by Johnson neměl plýtvat časem

    Generální ředitelka CBI Carolyn Fairbairnová uvedla, že by nový premiér během prvních 100 dnů svého působení „neměl plýtvat časem“ a „podceňovat výhody“ dohody o brexitu. „Byznys během prvních 100 dnů potřebuje tři věci – dohodu o brexitu, která vyvolá důvěru, jasné signály, že je Spojené království otevřené podnikání a reálnou vizi pro obchodování naší země,“ uvedla dle serveru BBC.

  • Zítra se v Bruselu uskuteční mimořádná schůzka kvůli brexitu

    V návaznosti na zvolení Borise Johnsona novým britským premiérem svolává na zítra Evropský parlament mimořádnou schůzi týkající se brexitu.

  • Ne všechny reakce jsou pozitivní

    Lídryně Liberálně demokratické strany Jo Swinsonová na svém Twitteru uvádí, že „si Británie zaslouží lepšího premiéra”. Podle ní Johnson několikrát ukázal, že se na roli premiéra země nehodí.

  • Johnson vyhrál metodou start–cíl

    Britský The Guardian shrnuje všechna hlasovací kola britských konzervativců. Je na nich vidět, že Boris Johnson všechna kola vyhrál. Jeremy Hunt rovněž držel druhou pozici hned od prvního kola.

    Těsně za Huntem skončil před konečným hlasováním Michael Gove. V předchozích kolech Sajid Javid, Rory Stewart nebo Dominic Raab.

  • Ministr vnitra z vlády Theresy Mayové také volá po sjednocení proti Corbynovi

    Sajid Javid, který se sám ucházel o premiérský post, volá po jednotné straně, dokončení brexitu a porážce Jeremyho Corbyna.

  • Vypadám snad znepokojeně? Z proslovu Borise Johnsona

    „Samozřejmě si lidé myslí, že jsou navzájem nesmiřitelní a že to prostě nejde. A opravdu, dneska ráno jsem četl ve Financial Times, že nadcházející lídr ještě nikdy nečelil tolika znepokojujícím okolnostem. Dneska jsem se na sebe ráno podíval do zrcadla a sám sebe se zeptal: Vypadáš znepokojeně? Nemyslím, že nějak zvlášť. Myslím, že to můžeme zvládnout,” řekl také Boris Johnson ve svém projevu.

  • Gratuluji, mám ale své obavy, uvedla první ministryně Skotska

    „Gratuluji Borisi Johnsonovi ke zvolení do čela konzervativců a udělám vše pro to, abych zajistila, že bude respektovat skotské zájmy,“ prohlásila Nicola Sturgeonová. „Přesto musím vyslovit své obavy, bylo by pokrytecké tak neučinit. Většina lidí ve Skotsku, kteří k volbě nemohli nic říct, by do Downing Street rozhodně neposlali člověka s jeho názory a minulostí.“

  • Trump reaguje na nového britského premiéra

    Americký prezident Donald Trump reagoval na svém Twitteru: „Gratuluji Borisi Johnsonovi ke zvolení novým premiérem Velké Británie. Bude skvělý!”

  • Mezi prvními gratulanty byli i čeští politici

    Jako první z Čechů reagoval na zvolení Borise Johnsona Jan Zahradil.

    Mezi nejrychlejšími byl i šéf občanských demokratů Petr Fiala.

  • Celé je to souboj Johnsona a Corbyna

    Výzkum z 21. a 22. července ukazuje preference britských voličů. 34 procent z nich si myslí, že Boris Johnson bude nejlepším premiérem oproti 20 procentům těch, kteří si myslí, že Jeremy Corbyn. 42 procent dotázaných Britů neví.

  • První gratulace ze světa

    Mezi prvními gratulanty byl francouzský politik Michel Barnier, hlavní vyjednávač Evropské unie o brexitu. „Těšíme se na konstruktivní spolupráci,” napsal.

  • Máte moji plnou podporu, vzkázala Mayová novému premiérovi

    Končící britská premiérka Theresa Mayová na svém twitterovém účtu vyjádřila plnou podporu svému nástupci Borisi Johnsonovi. Podle ní teď musí strana spojit síly, aby dosáhla odchodu Velké Británie z Evropské unie a aby udržela Jeremyho Corbyna mimo vládu.

Reklama

Hlavní zprávy