Hlavní obsah

Johnson vs. Cummings. Exporadce britského premiéra přišel se sérií obvinění

Foto: Profimedia.cz

Bývalá pravá ruka Borise Johnsona, Dominic Cummings.

Reklama

Bývalý poradce britského premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings vytáhl do boje proti svému někdejšímu šéfovi. V příspěvku na svém blogu zveřejnil obvinění, která rozbouřila britské politické vody.

Článek

Příspěvek na blogu Dominica Cummingse obsahuje obvinění premiéra Johnsona a způsobil poprask na britské politické scéně. Podle svého bývalého poradce si předseda vlády chtěl například nechat tajně proplatit od sponzorů nákladnou rekonstrukci svého bytu.

„Premiér se mnou o této záležitosti přestal mluvit v roce 2020, když jsem mu řekl, že jeho plány (…) jsou neetické, nerozumné a možná i nezákonné,“ napsal ohledně daného obvinění Cummings a uvedl, že dané platby odmítl zařizovat. Údajné odhalení nyní vyvolalo negativní reakce zejména v řadách opozice.

Liz Trussová, ministryně obchodu Spojeného království, v reakci na příspěvek uvedla, že Johnson si účet za rekonstrukci bytu v Downing Street ve výši 58 000 liber, což v přepočtu na koruny činí asi 1,7 milionu, platil sám. Bližší původ těchto peněz ovšem neozřejmila.

Na otázku, zda má obavy z Cummingsových tvrzení, podle kterých mohlo jít o nezákonné jednání, odpověděla, že „byla ujištěna o tom, že pravidla byla dodržována“. To, že by premiér náklady uhradil až poté, co se informace dostala na veřejnost a záležitosti začala být věnována pozornost, ale odmítla popřít.

Jedním z dalších Cummingsových tvrzení je, že Johnson nechal zastavit vyšetřování úniku informací o vyhlášení karantény kvůli své snoubence Carrie Symondsové. Labouristická opozice tak nyní žádá vysvětlení a chce, aby ve sněmovně čelil jejím otázkám zástupce Johnsonova kabinetu, napsal server BBC.

Důvodem, proč Cummings nyní se svým vyjádřením přišel, byla podle listu Sunday Times obvinění zveřejněná v médiích, podle kterých měl již dříve odhalit některá tajemství schovávaná za dveřmi Downing Street 10. To však ve zveřejněném textu popřel a podle přátel ho ke krokům poháněly obavy, aby věc nedošla až k policejnímu vyšetřování navzdory jeho nevině.

Podle Sunday Times v útocích na premiéra bude Cummings pokračovat, chystá se jej prý obvinit, že je osobně odpovědný za desítky tisíc mrtvých, kteří podlehli covidu-19 při druhé vlně pandemie. Chce k tomu údajně využít své vystoupení před parlamentním výborem koncem května.

„Dominic má od všeho kopie a ví, kde jsou ukrytí kostlivci. Na podzim tlačil na premiéra, aby o karanténě rozhodl dříve, a má dost důkazů, že odklad vedl k ničivým důsledkům,“ citoval Sunday Times Cummingsova spolupracovníka.

Cummings byl ústředním hybatelem v pozadí referenda o odchodu Spojeného království z EU v roce 2016 a podle analytiků stál i za drtivým vítězstvím Johnsonovy Konzervativní strany v parlamentních volbách v roce 2019. Hlavním Johnsonovým poradcem byl do loňského listopadu.

Reklama

Doporučované