Hlavní obsah

Johnson vzkázal Trumpovi, aby neodstupoval od íránské jaderné dohody. Odletěl za ním do Washingtonu

Johnson vzkázal Trumpovi, aby neodstupoval od jaderné dohody s Íránem.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britský ministr zahraničí Boris Johnson vzkázal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že jestli odstoupí od íránské jaderné dohody, bude to pro něj chyba.

Článek

„Bylo by chybou odstoupit z této citlivé dohody,“ vzkázal Boris Johnson prezidentovi Trumpovi a sám přiletěl do Washingtonu ho přesvědčit, aby dohodu nerušil.

Dohoda omezuje Írán v jaderném zbrojení výměnou za zmírnění ekonomických sankcí. Podepsána byla v roce 2015 za prezidenta Baracka Obamy, podepsaly ji Spojené státy, Rusko, Čína, Velká Británie, Německo a Francie.

Trump již v minulosti označil dohodu za šílenou a řekl, že jestli nebude pozměněna, Spojené státy od ní odstoupí. Írán se ohradil, že na novou verzi dohody nepřistoupí. Írán si podle Trumpa od podepsání dohody „dělá, co chce“.

Na změnu jaderné dohody naléhá i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten tvrdí, že Írán dohodu porušil tajným jaderným programem. Izraeli se podle Netanjahua podařilo získat úplné kopie íránských jaderných archivů, Spojené státy prý potvrdily jejich věrohodnost.

Rozhodnutí bude Trump muset učinit do 12. května. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní.

Reklama

Doporučované