Hlavní obsah

Johnson zůstává na JIP. Bez ventilátoru a při vědomí

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson, fotografie z 23. března.

Reklama

Britský premiér zůstává na jednotce intenzivní péče. S novým koronavirem Boris Johnson bojuje už dvanáct dní a jeho stav se zhoršil. V nemocnici je od neděle a podle Downing Street se mu dostává „prvotřídní péče“.

Článek

„Během pondělního odpoledne se stav předsedy vlády zhoršil. A na radu jeho zdravotnického týmu byl v nemocnici přesunut na jednotku intenzivní péče. Premiérovi se dostává mimořádné péče a děkuji všem pracovníkům zdravotnického systému za jejich tvrdou práci a obětavost,“ stojí podle britské BBC v prohlášení Downing Street.

Johnsona zastupuje Raab

V pondělí to ještě vypadalo, že Johnson povede vládu ze svého nemocničního pokoje. Média informovala o tom, že má stále přístup k „červenému kufříku“, v němž jsou vládní dokumenty. V úterý se ale situace obrátila – vládu teď de facto vede ministr zahraničí Dominic Raab. Ten podle BBC uvedl, že za premiérem stojí „neuvěřitelně silný týmový duch“.

Otázky vyvolalo Raabovo prohlášení, že s nemocným premiérem mluvil naposledy v sobotu. Podle politického reportéra BBC Nicka Robinsona tak není jisté, zda ministr zahraničí teď skutečně stojí v čele vlády sám ani jestli je Johnsonův stav tak vážný, že s ním nelze komunikovat.

Kancléř Lancasterského vévodství Michael Gove v úterý potvrdil, že Johnson zůstává na JIP a dostal kyslík, dýchá však bez pomoci ventilátoru.

Podle britské agentury Reuters není v tuto chvíli jisté ani to, kdo má na starost britský jaderný arzenál – dosud to byl Johnson. BBC se v úterý Govea zeptala, zda má teď přístup k červenému tlačítku Raab. Ten vyhýbavě odpověděl, že má Británie dobře fungující protokoly.

„Opravdu nemohu mluvit o otázkách národní bezpečnosti,“ dodal Gove. Otázka je to přitom poměrně zásadní: Británie patří mezi pět světových nukleárních velmocí.

Na jednotku intenzivní péče se Johnson podle amerického listu The New York Times přesunul spíše z preventivních důvodů. Pro případ, že by jeho stav vyžadoval napojení na plicní ventilátor. Podle odborníků každý pacient na JIP umělou plíci nepotřebuje – mnoho z nich ale ano, přinejmenším je jim poskytnuta kyslíková maska. A právě té využívá podle kancléře Govea i premiér.

Pětapadesátiletý Johnson, který svůj pozitivní test oznámil 27. března, zůstává podle médií i nadále při vědomí. Podle zhruba týden starých statistik britského výzkumného střediska intenzivní péče ICNARC je už samotné umístění premiéra na JIP vážné. Necelých 50 % pacientů s onemocněním covid-19, kteří byli na jednotku intenzivní péče umístěni, totiž boj s nemocí nezvládlo.

Reklama

Doporučované