Hlavní obsah

Jointa před prací a pohoda. Firmy v USA hledají lidi a na drogy nehledí

Foto: Shutterstock/Tunatura

Ilustrační foto.

Reklama

Nezaměstnanost v USA rychle klesá a americké firmy čelí dilematu – mají brát i osoby, které prokazatelně užívají marihuanu? Luxus výběru však především restauratéři nemají a berou každého, kdo je ochotný do restaurace nastoupit.

Článek

V 90. letech proslul americký prezident Bill Clinton větou „kouřil jsem, ale nešlukoval“ – čelil totiž obvinění z užívání marihuany. Po dvaceti letech by nic takového už ani říkat nemusel.

Legalizace marihuany pro rekreační užití totiž prošla už v 17 z 50 států USA a v dalších 13 státech ji zákonodárci dekriminalizovali. Na federální úrovni sice zůstává oficiálně zapovězená, ale to nástup konopí zjevně nebrzdí.

Zatímco celkový podíl pozitivních testů na drogy se v USA oproti loňsku snížil, počet pracovníků, kteří měli pozitivní test na marihuanu v moči, v roce 2020 opět přibyl. Informoval o tom americký deník The Wall Street Journal.

Podle společnosti Quest Diagnostics Inc., jedné z největších laboratoří na testování drog v USA, však byla přítomnost látek pocházejících z marihuany naměřena zhruba u 2,7 procent z přibližně sedmi milionů testovaných zaměstnanců. V porovnání s rokem 2016 tak došlo k nárůstu o 0,7 procentního bodu – což na první pohled nevypadá tak hrozivě, v absolutních číslech jde však o 189 tisíc lidí. A pokud by se tento údaj přepočetl na celou masu pracujících, může se počet zaměstnanců v rauši vyšplhat k šesti milionům.

K testům na drogy zaměstnavatelé často přistupovali u nově přijímaných uchazečů, a to v rámci programů náhodného testování nebo při jakémkoliv incidentu či podezření z užívání drog na pracovišti.

S postupnou změnou právního i společenského postoje k užívání marihuany se však mění také nároky zaměstnavatelů. Někteří přestávají své zaměstnance testovat, jiní už dokonce při náboru nových pracovních sil vůbec neberou ohled na uchazečův vztah k marihuaně.

Důležitým faktorem, který hraje roli v přijímání zaměstnanců, je dopad koronavirové krize na trh práce v USA. V loňském květnu se totiž nezaměstnanost vyšplhala na rekordních 14,5 procenta, což byl nejhorší stav od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Zejména restaurační a pohostinské služby, jejichž provozovatelé minulý rok zajistili 6,3 procenta pozitivních testů, se potýkají s velkým nedostatkem pracovních sil, a tak si často ani nemohou dovolit nové zaměstnance odmítnout.

Kouření marihuany by se navíc mohlo v následujících letech stát běžnou součástí života Američanů. Od prezidenta Joe Bidena a jeho administrativy se totiž očekává další rozvolňování stávajících regulací i ve státech, které stále omezují prodej a držení konopí.

Reklama

Doporučované