Hlavní obsah

Jony odchází. Apple opouští jeho královský designér

Jony Ive, designér toho nejlepšího od Applu.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Americký výrobce ikonických mobilů a dalších zařízení se musí obejít bez muže, s nímž jsou spojeny úspěchy Applu.

Článek

Bezmála třicet let den co den tvořil tvář iPhonů, iPadů, iMaců a dalších kousků z továren Apple. Teď Jony Ive, Brit povýšený v roce 2012 do šlechtického stavu, oznámil, že ze společnosti, která bojuje o přízeň svých zákazníků i s čínskou konkurencí, odchází.

Svůj krok pustil do světa v rozhovoru pro list Financial Times.

Ive zakládá vlastní designérskou společnost LoveFrom a jako důkaz, že svou mateřskou loď opouští v dobrém, vydal prohlášení, že Apple bude prvním a vždy jedním z nejdůležitějších klientů jeho nové firmy.

Po zesnulém Stevu Jobsovi je Jony Ive další ikonickou postavou, bez které se jablíčkářská firma bude muset obejít. Právě jeho a Jobsova práce učinila z Applu jednu z nejcennějších firem světa a jako vůbec první, která v tržní kapitalizaci překonala hranici bilionu dolarů.

CNN citovala Jobsova životopisce Waltera Isaacsona, podle kterého Jobs a Ive spolu obědvali každý den a o designu mluvili dlouhé hodiny.

„Jony je jedinečná postava ve světě designu,“ napsal v prohlášení současný šéf Applu Tim Cook a připomněl designérovy zásluhy o iMac a iPhone.

„Jonymu“, jak bývá familiárně přezdíván (jeho celé jméno je Jonathan), se stalo to, co mnohým úspěšným mužům po padesátce. Už před časem se začal stahovat z každodenních manažerských povinností. V Applu dostal na starosti hodně projektů, které ale už nebyly tolik ve světle ramp jako roky předtím.

Iveův odchod přichází v době, kdy prodej přístrojů iPhone klesá, minulé čtvrtletí dokonce rekordním tempem. Prodej novějších produktů jako Apple Watch nebo bezdrátových sluchátek AirPods sice roste, ale Apple nyní obrací svoji pozornosti spíše na rostoucí trh služeb, včetně svých služeb Apple Music a iCloud.

Akcie Applu reagovaly na zprávu, že Jony Ive opustí společnost, oslabením o jedno procento.

Z firmy už v dubnu odešla šéfka prodeje Angela Ahrendtsová (s platem 80 milionů dolarů ročně).

Reklama

Související témata:

Doporučované