Hlavní obsah

Jordánskou Petrou se prohnala blesková povodeň, tisíce turistů se musely evakuovat

Starověkým městem Petra se prohnala blesková povodeň.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Město je největší turistickou atrakcí Jordánska. Podle místních médií mají záplavy první mrtvé.

Článek

Starověkým městem Petra se prohnala blesková povodeň, zhruba tři a půl tisíce turistů muselo být podle místních médií evakuováno. Agentura Reuters uvedla, že nejsou hlášeny žádné ztráty na životech, místní média ale už mluví o prvních mrtvých.

Nejslavnější skalní město na světě a památka UNESCO příval vody podle agentury Reuters ustálo. Povodeň byla způsobena vytrvalým deštěm, který oblast zasáhl v předchozích dnech. Bleskovou povodeň nečekali ani místní. Průvodce Ahmad Atwah Reuters řekl, že v době, kdy udeřila, zrovna prováděl turisty skrze památku, když v dálce slyšel hlasitý zvuk, který ho donutil zavést skupinu na vyvýšené místo.

Povodně navíc Jordánsko zasáhly pouze několik dní poté, co došlo k záplavám, které mimo jiné smetly autobus s cestujícími a usmrtily 21 lidí z nichž většina byly děti, uvádí Sky news.

Na videích zveřejněných na sociálních sítích je vidět, jak se nebezpečně vypadající masa vody spolu s odpadky a kousky města valí kanálem. Další záběry pak ukazují skupiny turistů i místních, pozorujících vodu z bezpečné výšky.

Město bylo v roce 2007 vyhlášeno za jeden z Nových divů světa a je největší jordánskou turistickou atrakcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované