Hlavní obsah

Jourová jako prezidentka? Propustila bych rozumbradu, co Hrad uzavřel, a také Ovčáčka

 

Reklama

Seriál rozhovorů Seznam Zprávy s lidmi, o nichž se hovoří jako o možných kandidátech pro příští prezidentskou volbu. Dnes s eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Článek

Šla byste do prezidentské volby proti současnému prezidentu Miloši Zemanovi?

Děkuji za dotaz na tělo. Já jsem už dřív říkala, že je to hodně nepravděpodobné, protože v Evropské komisi mám práci do roku 2019, takže už jsem se k tomu vyjadřovala dřív, že je to spíš teoretické.

Zvažujete v současné době tu prezidentskou kandidaturu? Je to samozřejmě úvaha zdánlivě předčasná, ale přece jen prezidentská kampaň nějakou dobu trvá.

Já si myslím, že to hodně záleží na tom, jak se k prezidentské volbě postaví hnutí ANO, protože já jsem členkou hnutí ANO. Pokud by byly primární volby v rámci hnutí, tak bych to zvažovala.

Když byste se tedy stala kandidátkou na prezidentku, kde byste získávala podporu? Bylo by to tedy hnutí ANO?

Já to považuji za správné, že si člověk v takovéto situaci řekne o podporu od svého hnutí. Samozřejmě, že bych se snažila získat podporu od lidí mimo hnutí, protože si myslím, že přímá volba prezidenta je právě v tom, že si lidi sami řeknou, koho chtějí na Hradě. Myslím si, že bych se zaměřovala na všechny věkové kategorie, i profesní, byla by to hodně široká kampaň.

Mluvila jste o tomto s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem?

Mluvila jsem o tom s ním, když poprvé řekl moje jméno. Já jsem na to reagovala tak, jak dnes, že je to vysoce nepravděpodobné. Mluvili jsme i o tom, že pokud by byly primárky v rámci ANO, že bych to zvažovala.

Pojďme konkrétně k současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Kdybyste měla říct, co učinil dobrého a co špatného?

Já se obávám, že na tyto otázky vám nemohu úplně odpovídat, protože jako evropská komisařka musím být vysoce nestranná. Takže jsem se vždycky snažila vystříhat, a udělám to i ted, jakýchkoli hodnoticích soudů vůči panu prezidentovi.

Dobře, pojďme tedy zpět k vám. Vžijme se do situace, že byste byla prezidentkou ČR. Komu byste například udělila státní vyznamenání?

Myslím si, že je namístě, že se vyznamenání dává, a já bych samozřejmě držela tu tradici, lidem, kteří osvědčili hrdinství, kteří osvědčili statečnost, kteří mohou jít příkladem svému národu, protože si myslím, že dneska, stejně jako dříve, je to velmi důležité, že národ má svoje hrdiny. Že má lidi, ke kterým může vzhlížet a kteří mu mohou být příkladem. Takže je namístě ocenění lidí, kteří osvědčili hrdinství v boji nebo při záchraně života. Lidí, již mají velké zásluhy o dobrou reprezentaci republiky v zahraničí, již udělali významné věci pro kulturu, pro českou vědu, pro českou ekonomiku, takže tady já v udělování a propůjčování vyznamenání významným českým lidem vidím obrovskou symboliku a velmi důležitou kompetenci prezidenta.

Řadíte mezi tyto lidi například bratry Mašínovy?

Ano.

Takže ti by od vás vyznamenání získali?

Samozřejmě, že vím, že vy chcete rychlé a stručné odpovědi. Myslím si, že spíš ano, že bych ocenila jejich podíl na boji proti totalitnímu režimu, který měl na rukou krev.

Dobře, u pravomocí prezidenta republiky zůstaneme. Jak se stavíte k milostem a jejich udělování?

Udělování milosti je jedna z významných kompetencí prezidenta. Pro mnohé z nás včetně mě to trošku zaznívá jako zastaralá nesystémová cesta, ale můžu vám říct, že jako komisařka pro spravedlnost dostávám strašnou spoustu e-mailů od lidí, kteří se cítí být nespravedlivě postiženi, nejenom českou justicí, ale i justicí v jiných evropských zemích. A já si myslím, že ta milost tady má velký význam v situacích, kdy odsouzení lidé jsou buďto velmi těžce nemocní, nebo mají velmi složitou rodinnou situaci, nebo se jeví, že soud rozhodl nadmíru tvrdě a že je potřeba změkčit rozhodnutí. Tady v těch případech bych zcela jistě chtěla slyšet názor ministra spravedlnosti a myslím si, a znova říkám, že je dobře, že to dělá prezident. Neměl by se vzdávat této ústavní pravomoci. Myslím si, že je dobře, že prezident má v rukou takovýto nástroj.

Dobře, teď se budeme konkrétně bavit o Pražském hradu a jeho zaměstnancích. Konkrétně například o Jiřím Ovčáčkovi. Nechala byste si ho jako mluvčího v případě, že byste byla prezidentkou republiky? Mohl by zastávat tuto funkci i nadále?

Jak jsem říkala, neměla bych z hlediska nestrannosti se vyjadřovat a hodnotit, ale pokud jde o pana Ovčáčka, tak vám řeknu na rovinu, že bych si ho zcela jistě jako mluvčího nenechala.

A u Pražského hradu zůstaneme. Co se týče bezpečnostních opatření, je tam více vojáků a tak dále. Vy byste to ponechala? Vyžaduje to současná situace, například v Evropě, ve světě?

Ponechala bych bezpečnostní opatření v míře nezbytné a v míře potřebné. Samozřejmě v nějaké zvýšené míře, pokud by byly informace, že hrozí zvýšené nebezpečí, ale jinak si myslím, že jedna z prvních věcí, kterou bych udělala, kdybych přišla na Hrad, že bych vyhledala a propustila toho rozumbradu, který z Hradu udělal neprostupnou pevnost. Myslím si, že to je neadekvátní a že je to arogantní nejenom vůči turistům, ale i vůči Čechům, kteří chtějí přijít na Hrad a být v přímém kontaktu se symboly české státnosti, kterým Pražský hrad zcela jistě je.

Jste to právě řekla - že Pražský hrad je vyhledávaný turistický cíl, například ve Zlaté uličce je vstupné více než dvě stě korun. Jak vy se na to díváte, na tyto sumy, co se týče vstupného v areálu Pražského hradu?

Neumím vám na to odpovědět, protože nevím, jaký je ten byznysmodel, jestli to Hrad někomu pronajímá, kdo tam třeba dělá nějaké služby, ale na první poslech se mi to zdá jako mimořádně nehorázná vysoká cena.

A poslední otázka: S Pražským hradem souvisí také kauza červených trenek, které tam byly. Kdybyste byla soudcem, jaký trest byste udělila těm lidem, kteří tam vylezli a vyvěsili tam ty červené trenky právě nad Pražský hrad?

Já jsem se bála, že se zeptáte, kdybych byla prezidentkou, co bych si přála, aby tam viselo. Kdybych byla soudcem? Já si myslím, že je dobře, že soudy to ohodnotily, aspoň ten prvoinstanční. Pro mě osobně to byl obrovský sportovní výkon, za druhé v těch červených trenýrkách si myslím, že byla poměrně trefná symbolika a za třetí mně se osobně velice nelíbí, jak se naložilo s tou prezidentskou standartou, protože pro mě je to symbol, na který se nesahá. Tak tady bych řekla, že to je na pováženou.

Reklama

Doporučované