Hlavní obsah

Jourová: Výsledky Babišových auditů budou pro EU precedentem

Foto: Profimedia.cz

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Reklama

Podle eurokomisařky Věry Jourové Evropská komise uzavře proces kolem auditů Andreje Babiše v polovině tohoto roku. Jourová také poukazuje na důležitost vyšetření, neboť výsledky kauz českého premiéra budou precedentem pro podobné případy.

Článek

Evropská komise odeslala koncem listopadu do Česka audit, podle kterého Andrej Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Česko může přijít zřejmě o několik stovek milionů korun.

Podle Věry Jourové, místopředsedkyně Evropské komise, je důležité, aby se celá kauza důkladně prošetřila, a souhlasí s komisařem Johanesem Hahnem, který tvrdí, že proces kolem auditu by měl být uzavřen v polovině tohoto roku.

„Výsledek auditu bude precedentem pro další podobné případy, jež se budou týkat dalších osob, které by se mohly dostat do podezření z konfliktu zájmů,” řekla Jourová.

Babiš nadále střet zájmů popírá a nelíbí se mu, že Komise vykládá české právo, a tvrdí, že Česko žádné peníze vracet nebude.

Audity Evropské komise ke střetu zájmů českého premiéra i jeho obnovené trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo probírali ve středu členové Evropského parlamentu. Česká eurokomisařka Jourová se ale domnívá, že není vhodné řešit takto živou kauzu na veřejných fórech.

Poslanci se v debatě neshodli, zda je Babišova kauza vnitřní záležitostí České republiky nebo že by se měla řešit na evropské úrovni. Podle českých europoslanců za ANO Dity Charanzové a Ondřeje Knotka se jednalo o debatu s politickým podtextem.

„Nemáme nic víc než dojmy, předsudky, možná osobní animozitu a přenášíme domácí politickou bitvu z České republiky na unijní půdu,“ řekla v debatě Charanzová. Německá europoslankyně Monika Hohlmeierová ale zdůraznila, že podezření ze zneužívání evropských dotací není „interní“ českou věcí.

Podle Jourové je kauza Čapí hnízdo kriminální živá kauza, ale všechny debaty, které se v Evropském parlamentu vedou, jsou podle ní politické.

Holhmeierová v debatě také zmínila, že Babišovy kauzy vnáší do Evropské komise oligarchické struktury, což Jourová nechtěla komentovat.

Předběžná zpráva z loňského května vyčíslila částku, kterou má Česko Evropské unii vrátit, na 451 milionů korun. To byly podle auditorů dotace, které české úřady neoprávněně přidělily Agrofertu. V konečné zprávě se pak objevuje konkrétní suma 285 milionů korun s tím, že další dotace má ale Česko prověřit. Nicméně auditoři například ustoupili od vracení dotací, které Agrofert získal v době, kdy Andrej Babiš skončil ve vládě Bohuslava Sobotky a nebyl až do voleb v žádné exekutivní funkci.

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit Evropské komise. Jak upozornil server Neovlivní.cz, poslala Evropská komise do Prahy šest kopií konečné verze auditní zprávy, která konstatuje, že premiér nadále ovládá Agrofert.

Přečtěte si, jaké jsou závěry auditu Evropské komise:

Reklama

Doporučované