Hlavní obsah

Jourová znovu komisařkou. Babiš s ní počítá

„Nominovat mě musí vláda, slovo premiéra však jistě má velkou váhu.“ Věra Jourová by měla být i podruhé českou eurokomisařkou.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Českou eurokomisařkou by i v následujících pěti letech měla zůstat Věra Jourová. Podle informací Seznamu jí opětovnou nominaci přislíbil premiér Andrej Babiš. Jourová tak má šanci stát se i místopředsedkyní Evropské komise.

Článek

Příští českou zástupkyní v Evropské komisi by měla znovu být Věra Jourová. S nominací stávající eurokomisařky do druhé pětiletky počítá premiér Andrej Babiš. Seznamu to potvrdily dva důvěryhodné zdroje zevnitř hnutí ANO i z okolí samotné komisařky.

„Paní komisařka mi sama potvrdila, že jí Andrej Babiš ten post přislíbil,“ řekl první z nich.

Sama Jourová na dotaz, zda se s premiérem definitivně dohodli na pokračování jejího angažmá v Evropské komisi, reagovala opatrně. Informaci ale nepopřela: „Samozřejmě jeho slovo má velkou vážnost. Zatím jsme se o tom předběžně bavili v tom smyslu, že se mě ptal, jestli bych chtěla pokračovat v druhém mandátu. Já jsem řekla, že ano,“ odpověděla.

Zdůraznila zároveň, že nominace musí přijít od celé vlády, nikoliv jen od premiéra. Je však prakticky vyloučené, že by některý z ministrů prosadil proti vůli šéfa kabinetu vlastního kandidáta.

Babiš na dotaz redakce nereagoval. Podle informací Seznamu ještě před několika měsíci s definitivní nominací váhal.

Ve hře bylo i jméno europoslankyně ANO Dity Charanzové, která se v Evropském parlamentu angažovala například ve zrušení poplatků za roaming. Charanzová je vůči Babišovi dlouhodobě loajální a na rozdíl od Jourové šéfa hnutí ANO v souvislosti s jeho kauzami otevřeně nikdy nekritizovala.

Sázka na Jourovou je ale pro Babiše strategičtější. Portfolia jednotlivých komisařů se totiž v případě opětovného jmenování vždy mění a Česko tak má reálnou šanci získat pro příštích pět let v Evropské komisi „silovější“ oblast. Nyní Jourová zastává post komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví.

Zpočátku přitom neskrývala z takové agendy zklamání. Jako bývalá ministryně pro místní rozvoj v Sobotkově vládě si totiž myslela na stejnou oblast působení i v rámci Evropské komise. „Čekala jsem jiné portfolio. Profesně jsem se na regionální rozvoj doma připravovala mnoho let,“ komentovala Jourová v roce 2014.

Reklama

Doporučované