Hlavní obsah

Jsem celý život mezi lidmi, proto jsem rád, když přijdu domů a už nikoho nevidím. Žiju sám, protože to tak chci, říká fotograf Robert Vano

Intimní zpovědi Roberta VanaVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Věděl, že kdyby zůstal na Slovensku, v Nových Zámcích, odkud pochází, ničeho by v životě nedosáhl. Proto se rozhodl utéct na západ.

Článek

„Moje babička vždycky říkala – až dorosteš, utíkej, kam až tvoje oči uvidí. Tady nikdy dobře nebylo. A já utekl. A neřekl jsem to ani rodičům. Bylo mi tehdy čerstvých 18 a věděl jsem, že by mě nepustili. Ale zároveň jsem nemohl zůstat. Oni by byli šťastní, ale já bych byl nešťastný,“ vysvětluje Robert Vano pohnutky svého útěku ze země.

Když po mé smrti zůstane kus mého DNA, věřím, že mě zase jednou dají dohromady, říká fotograf Robert Vano

Moje místa: Robert Vano.Video: Seznam Zprávy

Ve Spojených státech, kam nakonec emigroval, se mu podařilo dosáhnout toho, o čem vždycky snil. Stal se slavným fotografem. Ovšem jeho kariéra byla plná zvratů a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že skončí v zapomnění jako drogově závislá troska. „Vydělával jsem tehdy hodně peněz a tak pro mě sehnat dost kokainu nebyl v té době problém. Jenže… Začnete jednou lajnou, pak gramem a najednou už jsou z toho tři gramy… Kdybych neměl své přátele, Richarda a Betty, byl bych už asi mrtvý. Oni pro mě tenkrát přijeli, zabalili mě do deky, naložili do auta a odvezli do domku v lese, kde tenkrát bydleli. Tam mě zavřeli do sklepa a vůbec mě nepouštěli ven. To byl nejlepší detox. Každému bych to doporučil,“ popisuje Robert období, které zároveň znamenalo přerušení jeho kariéry. Ovšem díky pomoci přátel se dokázal vrátit. Tvrdě na sobě pracoval a dokázal si v branži očistit své jméno. Dnes, ve svých 70 letech, už na tuhle životní etapu vzpomíná s úsměvem: „Nezničilo mě to. Jsem tady a vypadám myslím na svých sedmdesát super, ne?“

O svém věku mluví v nadsázce jako o jaru před smrtí. Stále ještě pracuje a je plný energie. Ovšem když přijde domů, už má rád svůj klid a lidi prý nechce ani vidět. „Já jsem takhle spokojenej, mně nic nechybí. Jsem rád sám. To se kdysi jedna moderátorka ptala herečky Katharine Hepburnové – co vy jste, lesba? Žijete sama, nemáte děti. A ona odpověděla – nemám děti, ale mám čtyři Oscary. A to zase nemáte vy! A já to mám podobně. Pro mě vždycky v životě byla nejcennější svoboda. Dělat věci z vlastní touhy, svoboda tvořit z mého niterního já. Svoboda rozhodovat se. Ale když už někoho, nebo něco máte, už je to jiné. Už máte tu odpovědnost…“ říká Robert Vano.

Celý pořad si pusťte v úvodu článku. Intimní zpověď má televizní premiéru vždy po Mých místech – v úterý ve 20:30 v Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované