Hlavní obsah

Jsem gay, veřejně přiznal ukrajinský voják. Aby národ pochopil, že i homosexuálové jsou vlastenci

Svět bez obalu: Ukrajinská výstava ukazuje vojáky s jinou sexuální orientací.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinský umělecký projekt oslavuje vojáky, kteří mají jinou sexuální orientaci a se zbraní v ruce v posledních letech brání svou vlast.

Článek

Na výstavě Antona Šebtkova s názvem „Jsme tady” můžete vidět množství fotografií a videí. Jsou na nich homosexuálové, kteří se jako vojáci zapojili do konfliktu na východě Ukrajiny.

„Tohle je první portrét, který jsem udělal. Myslím, že dopadl velmi dobře. Je o vojákovi, jenž stále slouží v armádě,” ukazuje v reportáži Šebtkov jedno ze svých děl.

Někteří účastníci projektu chtěli skrýt svou identitu. Ale bývalý voják Viktor Pylypenko se rozhodl už se dál neskrývat. „Postupně jsem si začal uvědomovat, jak je to významné. Uvědomil jsem si, že budu první, kdo nebude skrývat svou tvář. Bylo to důležité,” říká Pylypenko.

Svým spolubojovníkům neřekl, že je gay. Po otevření výstavy byl proto sám překvapen jejich podporou. „Sloužil jsem ve vzdušné obraně. Velitel mi dával často zabrat a říkal mi, že jsem líný. Pak mě ale uviděl v televizi a zjistil, že jsem byl dobrovolník v Šyrokyne (Vesnice na pobřeží Azovského moře, kudy se několikrát přehnala fronta a která byla terčem útoků těžkých vojenských zbraní. Pozn. red.). Byl tím šokován. A také zjistil, že jsem gay. Napsal mi, že to nevadí, že to schvaluje,” tvrdí Pylypenko.

Má za to, že lidé mají strach přiznat svou orientaci. „Právě proto je důležité se k tomu přiznat. Je důležité ukázat svou pravou tvář, říci svůj vojenský příběh, říci, že gayové, lesby a bisexuálové mohou vzít do rukou zbraň a chránit práva ostatních – včetně heterosexuálů. Že dokážou plnit svou občanskou povinnost a dělat to celým srdcem, že to jsou vlastenci,” míní Pylypenko.

Ukrajinská armáda odmítla žádost, aby se k výstavě vyjádřila. Pylypenko říká, že přesto by umělecká akce a celý projekt mohly pomoci změnit přístup lidí k homosexuálům – a to nejen v armádě.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované