Hlavní obsah

Jsem na studenty hrdý. Ředitel gymnázia se ohradil proti „zvrácené genderové teorii“ poslance SPD

Poslanec Radim Fiala z SPD si našel na webu půl roku starou fotku z happeningu – někteří studenti na ní byli v sukních.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Někteří studenti v Blansku přišli loni v rámci happeningu do školy v sukních. Místopředseda okamurovců Radim Fiala z toho udělal skandál.

Článek

Ředitel gymnázia v Blansku se zastal studentů, kteří se loni zúčastnili recesistické akce – oblečeni do sukní. Poslanec SPD Radim Fiala našel minulý týden na webu školy fotky z tohoto happeningu. A udělal z nich aféru: studenti prý chodí v rámci výuky společenských věd do školy v ženském oblečení. Fiala v tom vidí „snahu zvrátit normální řád věcí a přírody“, jak napsal na svém facebookovém profilu.

„Milí studenti a absolventi, jsem na vás pyšný a hrdý a mám radost z našeho gymnázia!“ reagoval ředitel Radim Petřík v prohlášení na webu školy.

Akce „Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo na sukni“ se odehrála loni na konci školního roku. Studenti 1.B, jak škola informovala v článku na webu, chtěli tehdy zábavnou formou upozornit na nerovnost pohlaví a na předsudky.

Některé dívky tak přišly v pánských šatech, část chlapců v sukních. „Fungující tradiční rodina má ve společnosti rozhodně nejvýznamnější postavení, určitě nebylo záměrem akce tento fakt popřít. Ale muž, který umí vařit, občas strčí nádobí do myčky a postará se o děti, je stejně úžasný jako žena, jež dokáže přitlouct hřebík, vyměnit žárovku nebo vést firmu,“ stojí v článku.

Místopředseda SPD Fiala ale rozšířil na Facebooku mezi svých 17 tisíc sledujících jiný pohled. „Výsledky šílené a zvrácené genderové teorie. Snaha zvrátit normální řád věcí a přírody. Chlapi mají podle genderistů rodit děti a stávat se misskami... Bohužel už to dorazilo i k nám. Viz gymnázium v Blansku, kdy chlapci v rámci výuky společenských věd na gymnáziu v Blansku nosí sukně,“ napsal Fiala 3. ledna, aniž podrobně popsal pozadí happeningu.

„Takové akce podporuji, protože si myslím, že ve svém výsledku díky respektu, diskuzi a kritickému myšlení podporují například model fungující tradiční rodiny daleko víc než různé zákazy a příkazy, nadávky, netolerance a katastrofické scénáře, které se objevily na facebookovém profilu pana poslance,“ uvedl ředitel školy Petřík.

„Sluníčkáři a lepšolidé“

Petříka šokovala vulgární diskuze na poslancově facebookovém profilu. „V ní jsou slovně napadáni naši studenti a je nám vyhrožováno dokonce fyzickou likvidací,“ napsal ředitel. Dodal, že využije právní kroky k tomu, aby Fiala smazal z Facebooku fotky z této akce a přestal studenty urážet.

„O účinnosti těchto kroků si bohužel nedělám iluze. Přesto se cítím jako vítěz. Díky odvaze, slušnosti, věcnosti a schopnosti logicky argumentovat dokázali naši studenti, absolventi a další čelit šíření strachu a nenávisti. Já jim za to moc a moc děkuji. Pan poslanec je samozřejmě označil za sluníčkáře, demagogy, lepšolidi a snad už opomněl použít pouze výrok pana Ovčáčka o nacistické lůze,” prohlásil Petřík.

Fiala: Neomarxistická propaganda

Fiala reagoval, že fotky studentů dal na Facebook ve veřejném zájmu. „Abychom upozornili veřejnost a rodiče na to, jaké ideologické neomarxistické podprahové propagandě jsou jejich děti vystavovány,“ vysvětlil Fiala.

Gymnázium a akci „Jinej neznamená špatnej“ podpořil také Radan Šafařík, ředitel odboru rovnosti žen a mužů při Úřadu vlády.

„Věřím, že tato iniciativa není projevem ‚perverzní genderové teorie’, ale snahou o prohloubení vzájemného porozumění a podporu rovnosti žen a mužů. Neboť i žena se jistě může seberealizovat v armádě či hasičském sboru a muž v péči o děti či domácnost,“ napsal gymnáziu Radan Šafařík, ředitel odboru rovnosti žen a mužů při Úřadu vlády.

Reklama

Doporučované